Ангел Джамбазки и Андрей Ковачев с исторически успех в ЕП за Македония

  • 09 февруари 2018 12:54

  • 2824
  • 6
Ангел Джамбазки и Андрей Ковачев с исторически успех в ЕП за Македония
©

След повече от две години застой в отношенията между Европейския и македонския парламент, дължащ се на влошената вътрешнополитическа обстановка в страната през последните години, тази седмица в Страсбург се проведе 14-ото заседание на Съвместния парламентарен комитет между ЕС и бивша югославска република Македония.

С общи усилия двамата български представители Ангел Джамбазки, ЕКР-ВМРО, който е и заместник-председател на Комитета от страна на ЕП, и Андрей Ковачев, ЕНП-ГЕРБ, внесоха предложения в заключителната резолюция с важни добавки, като искането за отпадане на роуминга, подобряване на ЖП и пътната инфраструктура и свързаността, които бяха приветствани и одобрени.

Това е изключителен успех, който, въпреки съпротивата от страна на гръцките представители в ЕП - членове на Комитета, безспорно потвърждава амбициите на Македония за добри съседски отношения по пътя към членство в ЕС и НАТО. В този исторически момент, в който след десетилетия е възможно разрешаването на проблема с името на Македония, е от изключително значение лидерите Зоран Заев и Алексис Ципрас да намерят воля и смелост за постигането на напредък без да се поддават на натиска на организирани протести от страна на крайни вътрешни и външни сили.

Докладът на Европейската комисия и резолюцията на Европейския парламент от 2016 година, както и приетата по-рано тази седмица от Европейската комисия Стратегия за Западните Балкани ясно очертават условията, които страната трябва да изпълни, за да започне преговорите за членство. Македонските партньори ясно се ангажираха със стъпки в тази посока, като изразиха своята благодарност към българското правителство и Българското председателство за оказаните подкрепа и сътрудничество по пътя към членство.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
2824 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар

2018.02.11 | 09:54

6
Дрън , дрън !!! Какво членство евентуално след 2025 година ако още съществува ЕС . Блажени са вярващите !!!!!!!!!!

2018.02.10 | 09:46

5
На Джамбазина жена му се ибе в устата и в анала непрекъснато а той прави свирчоци на Байхой
Защо По Дяволите

2018.02.10 | 09:46

4
Кому е нужна тази псевдо държава в ЕС, и защо ще им помагаме, вижте ги как ни плюват, отворете в youtube едно тяхно предаване за БГ и вижте какво говорят за нас, тотални неблагодарници, родоотстъпници и предатели!

2018.02.10 | 00:38

3
ЗА БЪЛГАРИЯ ТАКИВА НЕЩА НЕ ПРАВЯТ, РАЗБИРА СЕ.
Един

2018.02.09 | 23:10

2
Даааа, за Македония, за западните балкани, за Турция, пътека в Европа направиха!?! А за най-бедната и най-корумпираната държава в ЕС, КАКВО ПРАВЯТ???? МАФИЯ!!!
възмутен

2018.02.09 | 22:10

1
За да влезе Македония по лесно в НАТО и ЕС трябва да сключат договор с Гърция: че взаимно нямат териториални претенции и за добро съседство. Тогава всички пречки ще отпаднат.

Добави коментар

Водещи новини