Колумбия и Бразилия засилват контрола по границата с Венецуела

  • 09 февруари 2018 07:24

  • 1536
  • 0
Колумбия и Бразилия засилват контрола по границата с Венецуела
©

Колумбия и Бразилия затягат контрола по границата с Венецуела в опит да се справят с нарастващия мигрантски поток от своята обхваната от икономическа криза съседка, предаде Ройтерс.

Колумбийският президент Хуан Мануел Сантос каза, че ще наложи по-строг миграционен контрол, ще прекрати издаването на гранични карти, позволяващи на венецуелци временно да влизат в Колумбия, за да купуват храни и лекарства, и ще разположи още 3000 души за охрана на границата, включително 2120 войници.

Той заяви при посещение в граничния колумбийски град Кукута, че правителството му стриктно ще преследва всяко незаконно поведение от страна на венецуелци.

По думите му Колумбия харчи милиони долари в подкрепа на мигрантите.
Бразилският министър на отбраната Раул Жунгман заяви, че правителството ще разположи още войници по границата с Венецуела и ще започне да премества десетки хиляди венецуелски бежанци, дошли да търсят храна, работа и подслон.

По думите му армията ще увеличи своя контингент по границата на 200 войници.

Бразилското правителство казва, че няма да затваря границата и планира да премества бежанците към градове във вътрешността на страната, където те да могат да си намерят работа и да се установят.

И Бразилия, и Колумбия заявиха, че ще вземат мерки за преброяване на венецуелските мигранти, влезли на тяхна територия.

Последвайте канала на

Нора Виткова
1536 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини