Пробутват ни фалшивите пари по пазарите или в пачка с истински

  • 08 февруари 2018 20:50

  • 4754
  • 0
Пробутват ни фалшивите пари по пазарите или в пачка с истински
© Novini.bg

С 10% нараства броят на засечените фалшиви левове през последното тримесечие на 2017 г. спрямо предишните три месеца. От центъра за анализ на БНБ отчитат, че най-фалшифицираната банкнота у нас си остава двайсетолевката. Парадоксалното обаче е, че се фалшифицират и стотинки.

От началото на миналата година централната ни банка отчиташе намаление на броя на фалшивите левове. В последното тримесечие на 2017 г. обаче тенденцията се обръща. Засечени са над 200 фалшификата, съобщава БТВ.

От октомври до декември от БНБ са засечени 120 фалшиви банкноти в купюри от 20 лева, както и почти 60 фалшиви десетолевки. По-рядко се засичат подправени банкноти от 50 и 100 лева. Фалшиви париИззети са също и фалшиви монети – над 100 от по 50 стотинки. Експерти коментираха, че вероятно фалшификаторите се сдобиват безплатно с метал, защото разходите да изсечеш фалшива монета обикновено надхвърлят печалбата.

Фалшивите пари най-често се пробутват в пачка с истински или единично по пазарите.

Валутните касиери казват, че пикът на фалшивите левове е бил преди 6-7 години, но и сега често попадат на неистински пари. Онзи, който ги подава, обикновено казва, че не знае откъде са му ги дали.„Най-често холограмата по нея се вижда, водният знак, като се погледне на светлината, е много замъглен. Гледа се и хартията, едната е едва ли не като вестник”, разяснява валутният касиер Бояна Ваташка. През последните три месеца на миналата година са били засечени и над 750 бройки фалшиви евробанкноти.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
4754 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини