Пучдемон може да влоши отношенията между Испания и Белгия

  • 08 февруари 2018 19:24

  • 2888
  • 0
Пучдемон може да влоши отношенията между Испания и Белгия
©

Присъствието на каталунския сепаратист Карлес Пучдемон в Белгия и желанието му да ръководи отново Каталуния, но този път от разстояние, може в дългосрочен план да се отрази отрицателно на приятелските отношения между Испания и Белгия, заяви испанският външен министър Алфонсо Дастис, цитиран от Франс прес.

"По принцип той може да си живее нормално в Белгия", тъй като срещу не е издадена европейска заповед за задържане, каза Дастис. "Не смятаме, че в Белгия се позволяват незаконни неща", подчерта той.

Ако обаче Карлес Пучдемон има претенцията "да ръководи Каталуния от разстояние, в някакъв момент вероятно ще трябва да се запитаме докога може да продължи това, без да засегне приятелските отношения на две страни партньорки" в ЕС, отбеляза Дастис. "В политическо отношение това със сигурност не е удобно нито за испанското, нито за белгийското правителство", добави той.

Карлес Пучдемон замина за Белгия броени часове преди Испания да започне съдебно преследване срещу него за бунт, метеж и злоупотреба с държавни средства. В Брюксел той организира пресконференции, записва телевизионни обръщения и се опитва да мобилизира Испания в подкрепа на каузата си.

Въпреки свалянето му от власт от Мадрид на 27 октомври заради обявената независимост на каталуния от регионалния парламент, Пучдемон бе преизбран за депутат на регионалните избори от 21 декември. Листата му е с най-висок резултат в лагера на сепаратистите и той възнамерява да управлява Каталуния от разстояние, защото може да бъде арестуван, ако се върне в Испания. Засега обаче трите каталунски сепаратистки формации, които държат мнозинство в регионалния парламент, не са намерили начин да направят Пучдемон лидер на Каталуния без да рискуват съдебно преследване, тъй като Испанският конституционен съд предупреди, че встъпване в длъжност на Пучдемон от разстояние няма да е законно.

Испанският премиер Мариано Рахой призова парламента на Каталуния да избере регионален лидер, който да може да изпълнява задълженията си след като бъде утвърден на поста. "Сега от новия каталунски парламент зависи да избере нормален ръководител (на правителството на Каталуния), за да може веднага след избирането си той да заеме поста си и да управлява, да води дебати с опозицията, лидер, който не е предмет на съдебно дирене", каза Рахой. "Ако каталунският парламент не намери лидер, който да може да бъде избран, ще се произведат нови избори. Каталуния няма да остане без правителство", предупреди испанският премиер.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2888 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини