Захариева разговаря с австрийския федерален министър по европейските въпроси

  • 08 февруари 2018 18:40

  • 1013
  • 0
Захариева разговаря с австрийския федерален министър по европейските въпроси
© МВнР

Българското председателство на Съвета на ЕС и ключовите теми от европейския дневен ред бяха във фокуса на срещата на вицепремиера Екатерина ЗахариеваЕкатерина Захариева Екатерина Захариева е заместник министър-председател по правосъдната реформа и министър на и австрийския федерален министър по европейските въпроси, културата, изкуството и медиите Гернот Блюмел.

Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на външните работи.

Те разговаряха днес, в рамките на посещението на българския първи дипломат във Виена.

Захариева и Блюмел обсъдиха Брекзит, следващата Многогодишна финансова рамка на Съюза, темата с миграцията и опазването на външните граници на ЕС. „Благодаря на Австрия за заявената подкрепа за присъединяване на България към Шенгенското пространство. Страната ни отдавна е готова за членство в Шенген и ще разчитаме на вашата подкрепа и в бъдеще“, заяви Захариева пред министър Блюмел.

Българският министър отбеляза последователните усилия на правителството ни за приемането на България в „чакалнята на еврозоната“ . Имаме стабилен икономически ръст от 4%, безработицата е само 6%, допълни тя.

По време на срещата си Захариева и Блюмел изразиха задоволство от съвместната работа на България и Австрия по темата за европейската перспектива на Западните Балкани и общото виждане, че тя е единствената възможност за стабилност и просперитет в региона. Този основен приоритет Българското председателство ще бъде продължен от Австрия, която поема поста през втората половина на 2018г., увери от своя страна Гернот Блюмел.

„Има осезаема позитивна тенденция по отношение на европейската перспектива на Западните Балкани“, отбеляза Екатерина ЗахариеваЕкатерина Захариева Екатерина Захариева е заместник министър-председател по правосъдната реформа и министър на. Тя допълни, че част от държавите са по-напреднали в този процес и посочи като пример Черна гора и Сърбия. Черна гора има сериозен напредък, отворила е 32 преговорни глави и временно е затворила три.  Сърбия също напредва, като към момента е отворила 12 глави, като две от тях са временно затворени", допълни вицепремиерът.

Захариева изрази надежда, че Албания и Република Македония могат да получат препоръка за започване на преговори през настоящата година.

Последвайте канала на

Веселина Спасова
1013 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини