Би Би Си: В Берлин сключиха брак по сметка

  • 08 февруари 2018 09:52

  • 1614
  • 1
Би Би Си: В Берлин сключиха брак по сметка
© gettyimages (архив)

В Германия Ангела МеркелАнгела МеркелАнгела Меркел - германски политик, канцлер на ФРГ. Родена на 17 юли 1954 г. в Хамбург. Семейството се и Мартин ШулцМартин Шулц Мартин Шулц – германски политик, председател на Европейския парламент Мартин Шулц е роден постигнаха коалиционно споразумение, но се сблъскват с възражения в собствените си партийни редици. Номинирането на социалдемократа Олаф Шолц начело на финансовото министерство се приема зле в Християндемократическия съюз на канцлера и може да не е достатъчно, за да убеди социалдемократите да одобрят "договора" за управление, пише френският в. "Монд".

Меркел плати висока цена, за да получи голяма коалиция, посочва в. "Фигаро". Договарянето на споразумението беше тежко и болезнено. Меркел, избрана преди повече от четири месеца с едва 32,9 процента от гласовете, трябваше да плати скъпо. В последните часове на преговорите тя отстъпи редица ключови постове на социалдемократите, включително финансовото министерство. ГСДП получиха също министерствата на външните работи, на труда, на правосъдието, семейството и околната среда, а Християнсоциалният съюз - баварския партньор в консервативния блок на Меркел - се сдоби с министерството на вътрешните работи и си запазва транспортното ведомство. Останали само с министерствата на отбраната, на икономиката, здравеопазването и образованието, християндемократите ще имат ограничено влияние, подчертава "Фигаро".

Меркел - коалиция, постигната с форцепс, гласи заглавие в регионалния френски в. "Алзас", а в. "Юманите" констатира, че Меркел и Шулц завинаги са обречени на голяма коалиция.

След повече от четири месеца на сложни преговори, при които съдбата на Ангела МеркелАнгела МеркелАнгела Меркел - германски политик, канцлер на ФРГ. Родена на 17 юли 1954 г. в Хамбург. Семейството се и на Германия беше несигурна, вчера канцлерката обяви споразумение за ново правителство, пише "Ню Йорк таймс". Само че Меркел, която е на власт от 12 години, изглеждаше по-скоро изтощена, отколкото ликуваща. Новата сделка със старите коалиционни партньори е точно това правителство, против което германците гласуваха през септември 2017 г. Тя превръща крайнодясната партия "Алтернатива за Германия" във водеща опозиционна сила в страната и има висока цена за канцлера, чието влияние драстично намалява и която беше принудена да отстъпи ключови министерства, отбелязва вестникът. Онова, което тревожи много германци обаче, не е непременно лоша новина за Европа, която зависи от години от стабилността в Берлин и чакаше в несигурност Меркел да сключи сделка, допълва "Ню Йорк таймс".

Меркел получи своето правителство, но най-важното е какво ще се случва оттук нататък, предупреждава в. "Вашингтон пост". Двете големи партии в Германия най-сетне се договориха за ново правителство, оглавено от канцлера Ангела МеркелАнгела МеркелАнгела Меркел - германски политик, канцлер на ФРГ. Родена на 17 юли 1954 г. в Хамбург. Семейството се, което е едновременно и добра новина, и основание за тревога. Вестта донесе облекчение на мнозина германци, уморени от месеците на политическа несигурност. Тя бе приветствана и от Европейския съюз, който се надява на по-солидна подкрепа от Берлин, но новината крие причини за безпокойство за бъдещето на западната либерална демокрация. Фактът, че германските левоцентристи и десноцентристи бяха принудени да подновят коалиция, отслабила и двете политически формации, подчертава нарастващото влияние на крайните сили в политическия спектър и поражда тревога както в Германия, така и в други западни страни, че центърът в крайна сметка може и да не издържи, посочва всекидневникът.

Консервативният блок на Меркел най-сетне сключи коалиционно споразумение с левоцентристите от социалдемократическа партия за съставяне на правителство, но това е брак по сметка, а не по любов и със сигурност в него няма страст, отбелязва Би Би Си. Той е най-малкото зло, просто защото никоя от страните не харесва алтернативата: правителството на малцинството се смята за нестабилно, а нови избори биха довели до месеци на несигурност и може да ликвидират плановете на френския президент Еманюел МакронЕманюел МакронЕманюел Макрон е роден на 21 декември 1977 г. в град Амиен. Той е най-младият президент на да реформира еврозоната, допълва британската медия.

Последвайте канала на

БТА
1614 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Ники

2018.02.15 | 15:07

1
Бракът е щастлив, когато е по сметка, а сметката - вярна!

Добави коментар

Водещи новини