Лидерка на демократите в Конгреса на САЩ счупи рекорд - държа 8-часова реч

  • 08 февруари 2018 09:07

  • 1669
  • 3
Лидерка на демократите в Конгреса на САЩ счупи рекорд - държа 8-часова реч
© gettyimages (архив)

Лидерката на демократическото малцинство в Камарата на представителите Нанси Пелоси произнесе рекордно дълга, 8-часова реч, за да призове за реформа на имиграционното законодателство, защитаваща младите нелегални имигранти в Съединените щати, т. нар. "мечтатели", предадоха световните агенции.

77-годишната Пелоси взе думата от трибуната на долната камара на Конгреса на САЩ в 10.04 ч. (17.04 ч. българско време) вчера и приключи речта си чак в 18.11 ч. вчера (1.11 ч. българско време днес). Тя остана права през цялото време и не спря да говори, с изключение на спорадични прекъсвания за вода. Предишният рекорд за най-дълга реч в Камарата на представителите датира според историка на долната камара на Конгреса от 1909 г., когато конгресмен е говорил "скромните" 5 часа и 15 минути.

Процедурните правила позволяват на Пелоси, като лидер на опозицията, да говори колкото си пожелае. За сметка на това в Сената, всички 100 членове на горната камара на Конгреса, имат това право. Рекордът за най-дълга реч в Сената надхвърля 24 часа. И докато сенаторите често обуват маратонки за такива маратонски речи, Пелоси остана на високи токчета.

"Нашите мечтатели са в несигурност, жесток облак на страх е надвиснал над тях. Трябва да се сложи край на моралното малодушие на републиканците", каза лидерката на демократическото малцинство в Камарата на представителите. Депутатката от Калифорния няколко часа чете писма и свидетелски разкази на млади нелегални имигранти, които очакват от Конгреса да узакони статута им.

Пелоси произнесе рекордно дългата си реч в знак на протест срещу липсата на каквато и да било мярка за уреждане на ситуацията на стотиците хиляди "мечтатели", доведени незаконно в Съединените щати от своите родители, в двугодишното двупартийно бюджетно споразумение за близо 400 милиарда долара.

Тя искаше да застави председателя на Камарата на представителите, републиканеца Пол Райън, да включи дебат за имиграцията в дневния ред на заседанието. Той обаче не изпълни нейното желание. След края на речта си Пелоси бе аплодирана и прегърната от свои колеги.

Последвайте канала на

БТА
1669 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2018.02.10 | 14:48

3
тая като Брежнев, хрушчов не е могъл така щото прекалено тъп

2018.02.08 | 17:37

2
А усмиваха Фидел!Всичко е едно и също само с различен цвят!

2018.02.08 | 17:37

1
Лелеее тая се е сбабичосала от говорене...:Д

Добави коментар

Водещи новини