Депортацията на севернокорейските работници ще нанесе удар на икономиката на Русия

  • 07 февруари 2018 21:07

  • 4659
  • 1
Депортацията на севернокорейските работници ще нанесе удар на икономиката на Русия
© Gettyimages

Русия е започнала да депортира севернокорейски работници, за да изпълни по-строгите санкции на ООН. Това посочи руският посланик в Северна Корея Александър Мацегора, цитиран от ДПА.

"Това ще бъде удар за руската икономика, сериозен удар, особено в Далечния изток. Ние обаче непреклонно следваме решенията на Съвета за сигурност на ООН", каза дипломатът днес в Ню Йорк.

По оценките на Мацегора в Русия работят до 37 000 севернокорейци, като годишно се издават 12 000 до 15 000 визи. Средната им заплата е около 500 д. или приблизително колкото и на руските им колеги. "Те работят в цяла Русия. Идват групово, а не поотделно. Те са отлични строители, но работят в Далечния изток и в рибни предприятия, в земеделието", каза той.

Русия и Китай, две от петте постоянни членки на Съвета за сигурност, имат обща граница със Северна Корея и традиционно силни връзки с Пхенян. Съветът за сигурност на ООН засили санкциите срещу Северна Корея като част от усилията на международната общност да постави под контрол севернокорейската ядрена програма, припомня БТА.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
4659 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
kolxo

2018.02.08 | 17:17

1
37 000 в държава с население стотици милиони? Че ако това е удар, колко от братушките изобщо работят? Или пък ни правят на идиоти, пак ;)

Добави коментар

Водещи новини