Еманюел Макрон е готов да признае специфичността на Корсика

  • 07 февруари 2018 20:42

  • 2268
  • 0
Еманюел Макрон е готов да признае специфичността на Корсика
© Getty Images (Архив)

Френският президент Еманюел МакронЕманюел МакронЕманюел Макрон е роден на 21 декември 1977 г. в град Амиен. Той е най-младият президент на заяви, че е готов да признае специфичността на Корсика, но е против другите искания на управляващите острова националисти, предаде Франс прес.

В дългоочакваната си реч в Бастия държавният глава каза, че е "склонен Корсика да бъде упомената във френската конституция" - едно от главните искания на съюза между привържениците на автономията и сепаратистите.

Той подчерта, че това би бил начин да се признае нейната идентичност и да се затвърди принадлежността й към Републиката.

Това корсиканско искане предизвиква остра съпротива в силно централизирана Франция, която брани "със зъби и нокти" неделимостта на Републиката.

Френският президент обаче остана непреклонен по отношение на други две искания на националистите - признаването на корсиканския за официален език наред с френския и въвеждането на статут на постоянен жител на Корсика.

Корсиканският език трябва да бъде защитен и развиван, но той не може да добие официалния статут, за който настояват корсиканските националисти, каза Макрон, цитиран от ДПА. Френският език е основата на френската нация, а ние трябва да пазим онова, което ни е направило нация, допълни той.

За статута на постоянен жител Макрон каза, че това не е правилният отговор на спекулациите с имоти на туристическия остров, както смятат националистите.

Днес цените растат и се продават терени, и хората, които се възползват от това, рядко не са корсиканци, отбеляза президентът, който се ангажира да благоприятства изграждането на жилища и да опрости градоустройствените регулации.

Още вчера, в първия ден от двудневната си визита, Макрон възприе твърд тон, като изключи възможността за амнистия на затворници, припомня АФП.

Последвайте канала на

БТА
2268 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини