Парламентът обсъди идеята на БСП за "културен чек" за млади хора

  • 07 февруари 2018 15:34

  • 1312
  • 4
Парламентът обсъди идеята на БСП за "културен чек" за млади хора
© Novini.bg

Пленарният ден не стигна за гласуване на предложения от БСП Законопроект за допълнение на Закона за закрила и развитие на културата, който предвиждаше въвеждането на т.нар. културен чек за млади хора.

С предлаганото допълнение се предвижда български граждани с постоянен адрес в страната при навършване на 18 години да имат възможност да получат електронна карта за културни дейности. Основната цел е да се улесни и разшири достъпа на младите хора в България до култура. Идеята е електронната карта да важи за посещения на циркови, музикални и музикално-сценични спектакли и концерти, музеи, художествени галерии и театри, филмови прожекции, посещения на архитектурни, исторически, археологически, природни, етнографски и музейни резервати и комплекси, както и покупка на книги. По предложение на министъра на културата правителството може да определи и други културни дейности, за които е възможно използването на електронната карта, посочват вносителите. Минималната стойност на картата е определена на 200 лв. Според вносителите въвеждането на такава карта ще струва на бюджета малко над 15 млн. лв.

В становище Министерството на културата не подкрепя законопроекта и посочва, че не е установена конкретна връзка между насърчаване достъпа на млади хора до култура и въвеждането на електронна карта за културни дейности. Министерството на финансите също не подкрепя законопроекта.

От БСП заявиха, че достъпът на млади хора до култура е ограничен, според проучване над 50 процента от младежите не посещавали културни прояви заради финансови ограничения.

Антон Кутев изрази изненадата си, че първоначално министърът на културата е подкрепил идеята за културен чек, но впоследствие министерството е дало отрицателно становище. Това, че законопроектът е предложен от БСП, не означава, че БСП ще го прилага, вие ще го прилагате, вие можете да извадите позитивите от него, обърна се той към ГЕРБ.

Тома Биков от ГЕРБ заяви, че има концептуален проблем със законопроекта. Целта му е добронамерена, но той засяга само младежите над 18 години, които вече са си формирали ценностите и отношението към културата, смята депутатът, цитиран от БТА. Според него ценностите трябва да се формират още в ранна детска възраст и за целта промените трябва да са в образованието.

Диана Саватева от ГЕРБ коментира, че посещението на културно събитие трябва да е осъзнат процес, а не зрителят да има чувството, че получава безплатно парче торта.

Нона Йотова от БСП заяви, че културният чек не означава, че хората на изкуството няма да получават пари. Това е чудесна възможност по някакъв начин да се подпомогне увеличаване на заплатите на артистите, смята тя.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1312 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
дискриминация по възраст

2018.02.08 | 19:25

4
ПОРЕДНАТА ПОДКРЕПА ЗА БЕЗОБРАЗНО МАТЕРИАЛИЗИРАНОТО И ОПОШЛЕВЕНО "ТЕАТРАЛНО ИЗКУСТВО"! ВЪЗРАСТНИТЕ ХОРА НЕ СЕ ЛИ НУЖДАЯТ ОТ 200 ЛЕВА? ИЛИ ТЕ СА ЗА БОКЛУКА - БЕЗ ПАРИ И БЕЗ КУЛТУРНИ РАЗВЛЕЧЕНИЯ? ТОВА Е ДИСКРИМИНАЦИЯ И ПРОСТО ЩЕ ВИ СЪДИМ!
бсп излагация

2018.02.08 | 19:24

3
Нали средната заплата минава близо 1400 лева - е как нямат 15 лева за билет младите? Само се хвалят с по над 2000 - 5000 лева в IT, банки, кол центрове и изведнАж - ще им даряваме пак от нашите пари!? Или всъщност ще "култивираме" пак изнаглелите цигани за да бият "културно" полицаите, ка
АНТИ БСП -БЪЛГАРСКА СОЦИОПАТИЧНА ПАРТИЯ

2018.02.08 | 19:24

2
бсп - БЪЛГАРСКА СОЦИОПАТИЧНА ПАРТИЯ, НАСЛЕДНИЦА НА БКП -УБИЙЦИ ПРЕДЛАГА Законопроект за допълнение на Закона за закрила и развитие на културата, СИГУРНО ИМАТ ЖЕЛАНИЕ ОТНОВО ДА ВЪЗКАЧАТ НАТРАПВАНИЯ НИ ТРЕТОРАЗРЯДЕН МИМАНС ХРАСТ - АРТИС СТЕФАН ДАНАИЛОВ. БИВШ КОМУНИСТ!!! ДА,
Умник Гюро

2018.02.08 | 19:23

1
Благодарение на комунистическите чекове всички млади българи избягаха на Запад. БКП/БСП трябва да бъде обявена извън закона за геноцид над българския народ. Анатема.

Добави коментар

Водещи новини