Кабинетът в Берлин: Има сделка! (обновена)

  • 07 февруари 2018 11:05

  • 4625
  • 2
Кабинетът в Берлин: Има сделка! (обновена)
© gettyimages (архив)

Политическата формация на германския канцлер Ангела МеркелАнгела МеркелАнгела Меркел - германски политик, канцлер на ФРГ. Родена на 17 юли 1954 г. в Хамбург. Семейството се Християндемократичен съюз/Християнсоциален съюз (ХДС/ХСС) и социалистите на Мартин ШулцМартин Шулц Мартин Шулц – германски политик, председател на Европейския парламент Мартин Шулц е роден подписаха споразумение за съставяне на коалиционен кабинет, предаде АП.

Представителите на двете партии се разбраха социалистите да поемат федералните министерства на финансите. Според данни на местни издания това ще е кметът на Хамбург Олаф Шолц.  Първият дипломат на Берлин също ще бъде член на Германската социалдемократическа партия (ГСДП) и това ще бъде лидерът на лявата политическа формация. Социалисти ще бъдат министри, на труда, на правосъдието и на околната среда. Лидерът на ХСС Хорст Зеехофер, който се очаква да напусне поста премиер на южната провинция Бавария, ще ръководи германското вътрешно министерство. Министерството на транспорта също ще бъде водено от член на ХСС. Съпартийци на Меркел ще водят и министерствата на отбраната и икономиката.

Днес бе сложен край на продължилата няколко месеца неяснота дали Меркел ще стане канцлер в Берлин за четвърти път.  Блокът на Меркел спечели парламентарните избори през есента. Тогава обаче коалиционният му партньор в кабинета ГСДП заяви, че преминава в опозиция. ХДС/ХСС започна преговори със Зелените и Свободните демократи, които обаче не дадоха резултат. Партиите на Меркел и Шулц седнаха на масата за преговори след намесата на германския президент Франк-Валтер Щайнмайер.

Последвайте канала на

Валери Зайцев
4625 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2018.02.07 | 17:40

2
Берлин: "България няма място в Еврозоната и Шенген". Гнусят се от седесарската ни демокрация.

2018.02.07 | 17:39

1
TAQ KURVA OSHTE LI E GIVA

Добави коментар

Водещи новини