Сръбско радио: Гърция кляка пред САЩ и ЕС и признава Косово?

  • 07 февруари 2018 10:09

  • 2836
  • 3
Сръбско радио: Гърция кляка пред САЩ и ЕС и признава Косово?
© gettyimages (архив)

Гърция може да признае Косово, предполага сръбското радио Б92.

По данни на белградската медия администрацията на Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския и ръководни фактори в Европейския съюз оказват силен натиск върху правителството на Алексис ЦипрасАлексис ЦипрасАлексис Ципрас – гръцки политик и премиер на страната от януари 2015 г. Ципрас е роден на 28 юли да промени политиката на Атина спрямо най-младата държава на Балканите. Гърция, заедно с Кипър, Испания, Румъния и Словакия още преди Прищина да обяви своето отделяне от Белград на 17 февруари 2008 г. заяви, че няма да признае Косово. Според Б92 Вашингтон и Брюксел смятат да обвържат финансовата помощ за борещата с икономическата криза вече почти десет години членка на ЕС с признаването на бившата сръбска провинция.

Другата причина за настояванията на САЩ и ЕС е свързана със сигурността. Периодично възникващите проблеми между Анкара и Атина, тлеещият конфликт около разделения от 40-на години остров Кипър и изказването на турския президент Реджеп ЕрдоганРеджеп ЕрдоганРеджеп Тайип Ердоган - турски политик и премиер. Роден на 26  февруари 1954 г. в Истанбул. Завършва за ревизия на Лозанския договор от 1923 г., установяващ границите между двете държави, създават проблеми в югоизточния фланг на НАТО, коментира още медията.

Албанците, макар и неофициално, също имат аспирации към гръцки земи. Северната област Епир е населена с албанци и от време на време тази област влиза в картите на т.нар. Велика Албания (Република Албания, Косово, населените с албанци части от Македония, Сърбия и Черна гора). Всяко едно споменаване за поредното прекрояване на балканските граници предизвиква страхове и в Брюксел, и във Вашингтон, коментира радиото.

Б92 припомня и заявленията на Атина и Скопие за желанието на двете съседни страни да сложат край на спора за името Македония. Уреждането на датиращия от 1991 г. проблем ще постави нов въпрос пред Гърция – този за държавността на Косово, предполага медията от Белград.

Последвайте канала на

Валери Зайцев
2836 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2018.03.28 | 23:05

3
Държава Косово няма. Това са терористи.
възмутен

2018.03.28 | 23:05

2
Политиката на всяка балканска държава зависи от напътствията на господарите си.
Ники

2018.03.28 | 23:05

1
Косово - е Сърбия!

Добави коментар

Водещи новини