МТСП с проект на наредба за създаването на електронни документи като част от трудовото досие

  • 06 февруари 2018 16:43

  • 1177
  • 1
МТСП с проект на наредба за създаването на електронни документи като част от трудовото досие
© Булфото (Архив)

Министерството на труда и социалната политика е изготвило проект на Наредба за вида и изискванията за създаването и съхраняването на електронни документи в трудовото досие на работниците и служителите.

Това съобщиха от пресцентъра на ведомството.

"С приемането на Наредбата ще се създадат облекчения за работодателите при организация на работните процеси, особено за тези при които има извършване на дистанционна работа чрез телекомуникационни средства.Същевременно е предвидена възможността по искане на работника преписи от електронните документи да бъдат предоставяни на хартиен носител“, коментира министър Бисер ПетковБисер ПетковБисер Петков е министър на труда и социалната политика в кабинета "Борисов 3" от 4 май 2017 г.  по време на среща, организирана от Германо-Българската индустриално-търговска камара на тема „Трудовоправните отношения в ерата на дигиталната трансформация“.

На форума участваха заместник-министър Лазар Лазаров, посланика на Германия у нас Херберт Салбер и представители на немски работодатели в България, членове на камарата.

В качеството си на ротационен председател на Съвета на ЕС по заетост и социална политика министър Петков представи законодателните предложения на Европейската комисия (ЕК), които ще се обсъждат в рамките на Българското председателство. Първата инициатива на ЕК е свързана с Директивата за предвидими и прозрачни условия на труд в Европейския съюз. Предложението е в контекста на Европейския стълб за социални права.

„Едно от основните предизвикателства пред пазара на труда е регулирането на новите форми на трудови отношения, което от една страна да осигури гъвкавост и конкурентоспособност на предприятията и работодателите, а от друга – да защити правата на работниците“, коментира министърът.

Петков посочи, че в началото на март се очаква ЕК да предложи Пакет за социална справедливост, който включва три законодателни инициативи. Първата е свързана със създаването на нов европейски орган по труда, на който да се възложи контролът и подпомагането на националните органи по заетостта по въпроси, свързани с трудовата мобилност в рамките на общия пазар. „Нуждата от такъв европейски орган се аргументира и с очакваното приемане на промени в директивата за командироване на работниците, по която беше постигнат труден компромис в Съвета на ЕС през октомври 2017 г. Предизвикателството пред нас е да завършим успешно триалозите с Европейския парламент за окончателното й приемане“, каза министър Петков.

Той добави, че второто законодателно предложение е свързано с достъпа до социална закрила за всички работещи, особено за наетите в нестандартните форми на заетост. С последното досие се регламентира въвеждането на Единен европейски социално-осигурителен номер, който ще позволи проследяването на социалните права на работещите и ще служи за електронен обмен на социално-осигурителна информация между отделните страни-членки на Европейския съюз. „По този начин ще има възможност за по-ефективен контрол срещу измами и социален дъмпинг“, каза министър Петков.

От страна на Германо-Българската индустриално-търговска камара бяха направени предложения за законодателни промени в трудовото право.

Последвайте канала на

Веселина Спасова
1177 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2018.02.06 | 17:13

1
ЦИРКАДЖИЯ С УСМИВКА НА ПРОФАН

Добави коментар

Водещи новини