Българското Черноморие е едно от най-замърсените с микропластмаса

  • 06 февруари 2018 14:44

  • 1443
  • 2
Българското Черноморие е едно от най-замърсените с микропластмаса
© Getty Images

Замърсяването на българското Черноморие с микропластмаса е сходно с това в Балтийско море и Северозападното Средиземноморие - едни от най-замърсените водни басейни в света. Това е един от основните изводи от изследване на замърсяването в района, проведено през изминалата година, като част от кампанията на "Грийнпийс" - България за намаляване на пластмасовото замърсяване "Свободни от пластмаса".

През август 2017 г. в изследвания район между Бургас и нос Калиакра микропластмасовите елементи наброяват средно 429 000 частици на квадратен километър. Изследването показва моментното състояние за съответния период.

Спoред събраните данни, най-голям дял от микропластмасите, намерени при изследването, имат влакната - вероятно остатъци от въжета и мрежи.

Замърсяването с микропластмаси е най-силно в района на нос Калиакра и при устието на река Камчия.

Що се отнася до замърсяването с плаващи морски отпадъци като цяло, резултатите показват, че то е съпоставимо с това в румънската акватория на Черно море или по тихоокеанските води пред бреговете на Чили. Количествата са най-големи в района на Варна и нос Емине.

Автори на изследването са учени от Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания при БАН. Теренното проучване е проведено от борда на кораба "Rainbow Warrior" в три дни, между 8 и 10 август 2017 г. и е изпълнено съвместно с активисти и доброволци на "Грийнпийс". Данните са получени, чрез събиране и категоризиране на проби и наблюдение на водната повърхност, изпълнени според насоките в Рамковата директива за морска стратегия на ЕС.

Общото морско замърсяване е разделено на 7 основни категории: материали изкуствени полимери (пластмаси), гума, текстил, хартия или картон, обработено дърво и метал. Резултатите показват, че най-висок дял имат пластмасите (90 - 100%). Сортирането на отделните проби е извършено според техните размери, тегло, тип на намерените предмети, изменения в цвета или формата (които показват престоя им във водата).

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1443 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Ввв

2018.02.06 | 20:25

2
Абсурд,питайте Боко
Хахаха

2018.02.06 | 20:25

1
Не мой да бъде.Та нашето море е толкова чисто че може спокойно да пиете морска вода.

Добави коментар

Водещи новини