Зам.-министър Цветан Димитров: Контролът на храните трябва да е от полето до трапезата (видео)

  • 06 февруари 2018 10:33

  • 1156
  • 1
Зам.-министър Цветан Димитров: Контролът на храните трябва да е от полето до трапезата (видео)
© Novini.bg

Темата за здравословното хранене на децата е един от приоритетите на българското европредседателство. Заложили сме дебати за правилното хранене, за физическото и психическото здраве. Министерство на здравеопазването регламентира храненето на децата от различни възрасти.

Това заяви заместник-министърът на здравеопазването Жени Начева на пресконференция по въпросите на здравословното хранене при децата. Събитието е част от Конференция на Българското Председателство на Съвета на ЕС под надслов „Здравословно бъдеще за Европа: здравословно хранене при децата". В пресконференцията участие взеха още заместник-министърът на земеделието, храните и горите Цветан Димитров, както и директорът на “Обществено здраве, странознание и управление на кризи“, Главна дирекция "Здравеопазване“ към Европейската комисия Джон Райън.

„Съвместно с бизнеса и индустрията ще започнем работа по подобрение на храните за децата. В програмите на общопрактикуващите лекари и в наредбата за профилактика се подготвят мерки, изисквания и програми, които са свързани с превенцията на здравето на децата. Ние наистина ще подготвим реални документи и промени“ каза още Начева.

„Здравеопазването започва с производството на храните. Прилагаме две програми за училищата, които са свързани с плодовете и училищното мляко. Всяка година има нарастващ интерес, а програмата обхваща деца до 4-ти клас. Контролът трябва да идва от полето до трапезата" , допълни заместник-министърът на земеделието, храните и горите Цветан Димитров.

"Седемдесет на сто от здравните разходи в ЕС са за лечение на хронични болести. Въпросът за храненето е важен, защото много голям брой от населението страда от хронични заболявания, включително и затлъстяване", заяви директорът на "Обществено здраве, странознание и управление на кризи", Главна дирекция "Здравеопазване" към Европейската Джон Райън.

"Целта е да се наблегне на качеството на храните и подбора на продуктите, а не само да се набляга на ниска цена. Важно е да се промени съставът на храните като постепенно се намалява нивото на трансмазнини, сол и захар в тях. В комисията сме предложили да има специални правила в рекламата на храни с високо съдържание на мазнини, захар и сол и това да се вижда от младите хора", завърши Райън.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
1156 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2018.02.06 | 14:34

1
За това ли сме вечно с готовност до ттттоалетната

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини