Министър Екатерина Захариева прие малтийския си колега

  • 05 февруари 2018 19:05

  • 1262
  • 1
Министър Екатерина Захариева прие малтийския си колега
© Министерството на външните работи

България и Малта споделят много общи позиции и могат само да надграждат отношенията си, като развиват двустранната търговия и обменят повече туристи и студенти.

С това послание заместник министър-председателят и министър на външните работи Екатерина ЗахариеваЕкатерина Захариева Екатерина Захариева е заместник министър-председател по правосъдната реформа и министър на се обърна към госта си Кармело Абела, министър на външните работи и насърчаване на търговията на Малта.

„Благодаря за гостоприемството, Катерина! Поздравявам България за отлично свършената работа по линия на Председателството на Съвета на ЕС.

За нас ще бъде удоволствие да продължим да работим съвместно през идните 5 месеца“, заяви от своя страна първият дипломат на Малта. Кармело Абела е част от официална делегация, ръководена от президента на Република Малта Мари-Луиз Колейро Прека, която е на посещение в България.

„Скъпи Кармело, радвам се да те посрещна в София и само след седмица да да те приветствам отново на неформалната среща Гимних на външните министри от ЕС в рамките на Българското председателство. Благодаря ти за приятелството и затова, че споделяше с мен и сега, и докато бях правосъден министър опита, който имате с Председателството“, каза министър Захариева.

Вицепремиерът подчерта, че двете страни има много общи позиции и по най-важните теми от европейския дневен ред. На срещата си днес министрите обсъдиха въпросите, свързани с Брекзит, бъдещето на Съюза, преговорите за следващия бюджет на ЕС, миграционна политика.

По време на разговорите министър Абела подчерта подкрепата на Малта за един от основните приоритети на Българското председателството - европейската перспектива за Западните Балкани.

„Единственият шанс за стабилност и просперитет на региона е европейската перспектива. Този приоритет не трябва да бъде забравен след нашето Председателство и се надявам това да бъде дългосрочен ангажимент на ЕС“, каза първият дипломат на България.

По темата за Брекзит Захариева подчерта, че се надява единството на 27-те в първата фаза на преговорите да продължи и в следващия етап. Двамата се съгласиха, че постигането на по-широко споразумение за бъдещите отношения с Обединеното Кралство, което излиза извън границите на търговията и сигурността, ще съответства на важното стратегическо значение на страната в Европа.

„Трябва първо да проведем дебат за това коя политика има най-висока добавена стойност за всички страни членки и най-вече за гражданите на Съюза и едва тогава да говорим за разпределението на финансови средства“, отбеляза Захариева по темата за следващата Многогодишна финансова рамка на ЕС.

Тя допълни, че за България политиките на солидарност и сближаване са основни за смисъла на европейския проект и ключови за успеха му.

По темата за миграционната политика двамата министри се съгласиха, че граничните държави, които са на първа линия не трябва да понасят сами цялата тежест и отговорност. Нужна е солидарността на всички страни членки.

Последвайте канала на

Веселина Спасова
1262 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2018.02.05 | 20:03

1
Мутро-седесарското правителство дружи само с държавите джуджета.

Добави коментар

Водещи новини