Празник на хляба в Добрич е част от културната програма за БГ председателството

  • 05 февруари 2018 12:25

  • 1123
  • 0
Празник на хляба в Добрич е част от културната програма за БГ председателството
© pixabay.com

Празник на хляба в Добрич ще бъде част от културната програма за Българското председателство на Съвета на Европейския съюз. За форума под наслов "Хлябът, който ни свързва", получил подкрепата на националния фонд "Култура", съобщи зам.-кметът на общината по хуманитарните дейности д-р Емилия Баева.

На празника на 19 май в Добрич ще отворят врати експериментални работилници, които ще проследят пътя на хляба като културен символ през различните епохи - праистория, Античност, Средновековие, Възраждане. В ателието на съвремието деца и възрастни ще могат да творят в различни форми на приложното изкуство - да рисуват с пръсти върху брашно, да редят апликации от зърно, да направят от тесто накити, поясниха от екипа на проекта.

Изложение на хляб и хлебни изделия ще привлече производителите от общината. На откритата сцена на централния градски площад "Свобода" добруджанци ще бъдат приканени заедно да участват в ритуала замесване на хляб. Професионалният фолклорен ансамбъл "Добруджа" ще подготви за празника спектакъла "Приказка за хляба".

Общината осъществява проекта в партньорство с Регионалния исторически музей и художествената галерия.

Последвайте канала на

Нора Виткова
1123 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини