Стотици хиляди на протест в Атина заради името на Македония (обновена+видео)

  • 04 февруари 2018 16:19

  • 4365
  • 8
Стотици хиляди на протест в Атина заради името на Македония (обновена+видео)
© Gettyimages

Не се стигна до сблъсъци в центъра на Атина след голям митинг на площад Синтагма, както се очакваше. Хората протестираха срещу използването на името Македония.

По-рано днес стотици хиляди гърци се стекоха на огромен протест в Атина срещу евентуални компромиси от страна на гръцкото правителство в спора за официалното име на северната съседка - Македония. Митингът е под мотото „Македония е Гърция“.

Той започна в 14:00 ч., а организаторите очакват на централния площад „Синтагма“ да се съберат 1 млн. недоволни.

В столицата днес пристигнаха стотици автобуси, натоварени с демонстранти от цяла Гърция. Мнозина пристигнаха с фериботи от островите. На митинга да присъстват повечето депутати от консервативната партия „Нова демокрация“, предаде БТВ.

Подкрепа за протеста изрази и бившият гръцки премиер Андонис Самарас, който заяви, че това ще бъде „велик ден за страната“. Един от главните оратори ще бъде композиторът Микис Теодоракис. Протестът е подкрепен от профашистката партия „Златна зора“ и от църквата.

Днес в града има контрадемонстрации на гръцки анархисти, както футболен двубой между „Олимпиакос“ и АЕК, затова мерките за сигурност са засилени. Между протеста и контрапротеста ще бъдат издигнати бариери. Според гръцките медии движението в центъра на града ще бъде спряно, а три централни станции на метрото – затворени. Протестът ще се охранява от 4000 полицаи.

Според експертите този митинг може да повлияе на преговорите между двете страни. Може да се окаже и решаващ за правителството на Алексис ЦипрасАлексис ЦипрасАлексис Ципрас – гръцки политик и премиер на страната от януари 2015 г. Ципрас е роден на 28 юли.

Спорът за името започна още когато Македония обяви независимост от бивша Югославия през 1991 г. Атина смята, че името Македония създава предпоставки за териториални претенции спрямо северната провинция със същото име. Македония отрича. Нерешеният спор за името пречи на Скопие да се присъедини към НАТО заради ветото на Гърция, която вече е членка на Алианса.

Левите правителства в двете страни обаче обявиха, че ще се опитат да решат спора до края на тази година. Според публикувана неотдавна анкета близо 60% от гърците са против включването на думата „Македония“ в името на бившата югославска република.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
4365 8

Свързани новини

Коментари 8

Добави коментар
Балканска простотия до шия

2018.02.05 | 13:16

5
Да, Александър Македонски (независимо от етногенезиса на племето"македони") е носител и разпространител на елинската култура. Но той има преди всичко славата и обаянието на Обединител на народите от тогавашния свят - елини, траки, илири, перси, вавилонци, бактри, египтяни и
простотия до шия

2018.02.07 | 15:42

8
Той ни е завещал модел за духовно сплотяване и обединение, който може да бъде пример и за сегашния ЕС. Докато днешните гърци демонстрират фрапиращо ниска култура и примитивни племенно-махленски рефлекси на егоизъм, монополизъм и разединение. Ами да вземат по сегашната им л
все тая

2018.02.05 | 13:16

6
нито земята на Македонците, нито името Македония са техни
били Гръцки

2018.02.05 | 13:16

7
ама преди новата ера, сетила се Мара да се побара

2018.02.05 | 13:15

4
Ама и македонците много плюха по Бг сега да ги погърчат хубаво, оня кавал Миленко ще си забрай родния език..кавали смотани.
Решението

2018.02.05 | 13:15

3
Кръстете я югозападна България.

2018.02.05 | 13:15

2
Да отиде бат Бойко !!!! Веднага ще "оправи " всичко !!!
100

2018.02.05 | 13:15

1
Това са български територии и винаги ще бъдат !

Добави коментар

Водещи новини