Москва разкритикува конфронтационния характер на новата ядрена доктрина на САЩ

  • 03 февруари 2018 19:10

  • 2785
  • 12
Москва разкритикува конфронтационния характер на новата ядрена доктрина на САЩ
© Pixabay

Русия порица антируския и конфронтационен характер на новата американска ядрена доктрина, като предупреди, че ще вземе необходимите мерки, за да гарантира сигурността си по отношения на САЩ, предаде Франс прес, като цитира комюнике на руското външно министерство.

"Антируският и конфронтационен характер на този документ се набива на очи още при пръв прочит", се казва в комюникето на външното министерство, което изразява "дълбоко разочарование"

"Разбира се, ще трябва да отчетем подходите, които вече ще прилага Вашингтон, и да вземем необходимите мерки за гарантиране на собствената си сигурност", подчертава комюникето.

Според руските дипломати, декларираната готовност на САЩ да използват ядрено оръжие, за да попречат на Русия да използва собствените си ядрени оръжия, е опит да се постави под съмнение правото й на самоотбрана за отразяване на агресия в ситуации, които биха били критични за съществуването й като държава.

Руската военна доктрина предвижда прибягването до ядрено оръжие само при два, предимно хипотетични потенциални сценария - като отговор на агресия срещу Русия или нейни съюзници с използване на ядрено и други видове оръжия за масово унищожение, или при агресия с използване на конвенционални оръжия, но само ако съществуването на държавата бъде поставено под заплаха, припомня външното министерство.

"Иска ни се да се надяваме, че във Вашингтон все пак си дават сметка за високата степен на опасност, която се появява при прехвърлянето на подобни доктринални позиции в плоскостта на практическото военно планиране", се подчертава в комюникето. Снощи САЩ обявиха, че искат да се снабдят с ядрени оръжия с малка мощност, позовавайки се руското превъоръжаване в тази сфера. Това кара експертите да се притесняват от подновяване на ядреното разпространение и повишаване на риска от ядрена война, отбелязва АФП.

Според Москва, американският документ е пълен с всякакви антируски клишета, започвайки от обвиненията за агресивно поведение и всякакви възможни намеси, и приключвайки със също толкова необоснованите обвинения за нарушения на целия списък на споразумения за контрол върху въоръженията.

"Смятаме това за несправедлив опит на Вашингтон да прехвърли върху други собствената си отговорност за влошаването на обстановката в областта на международната и регионалната сигурност и за разбалансирането на механизмите за контрол над въоръжаването, което е последствие на серия от безотговорни действия на самите САЩ", добавя руската дипломация.

Москва уверява, че спазва стриктно задълженията си по всички международни споразумения, по които е страна, и е готова да сътрудничи със САЩ, за да поддържат стабилни отношения и да работят за решаването на натрупващите се проблеми в сферата на поддържането на стратегическата стабилност. През 2016 г. руският президент Владимир Путин разпореди укрепване на ядрените сили на страната и модернизация на въоръженията в отговор на засилването на военното присъствие на НАТО по руските граници, което Москва смята за заплаха.

Русия неведнъж е обвинявала САЩ и НАТО, че я въвличат в курс на надпревара във въоръжаването и че след разпадането на СССР нарушават военното равновесие в Европа.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2785 12

Свързани новини

Коментари 12

Добави коментар

2018.02.08 | 10:42

12
Умират от страх това хамериканците, само квичат и смърдят ! Но това няма да помогне, Русия веднъж тръгне ли, мачка до край..!

2018.02.05 | 22:56

1
Да бе, за това руслямистите реват като малки деца и се оплакват хахахах
Крум Усаински-Крупник

2018.02.08 | 10:42

9
Цървули!!!Недоеволюиралите алкохолизирани дегенерати се насират от страх!!!Те помнят какво му се случи на СССР,след като Рейгън реши да ги смаже!!!Ситуацията се повтаря!!!Дежавю!!!САЩ ще смачкат Рускенефа!!!Неизбежно е!!!Честито,олигофрени русосифилистични,безмозъчни!!!
КУРВЕНСКИ МОДЕРАТОРСКИ ТРОЛ

2018.02.08 | 10:42

11
ЩЕ ЯДЕШ ХУЯ СКОРО ДЖЕНДЪР ДОЛЕН.
дуци

2018.02.08 | 10:42

10
УСРАНИНСКИ , който е тръгнал срещу Русия не се е върнал жив , четете историята цървули !
анонимен

2018.02.06 | 20:04

4
Може ли да си представи някой, какъв щеше да е света, ако я нямаше Русия?

2018.02.08 | 10:40

8
Много по-добър. Където е стъпил Руски ботуш, мизерията е гарантирана. Съдя по целия бивш източен блок и Куба.

2018.02.08 | 10:40

7
да, много по-добър!
Демократ

2018.02.08 | 10:39

6
Леко по леко започвам да харесвам Тръмп :)))
дуци

2018.02.08 | 10:39

5
леко полека ще го поемеш цАлия

2018.02.06 | 20:04

3
Нещастник, смачкан комуняга..!
stojan chadziev

2018.02.06 | 13:45

2
Porednite lazi na MOSKVA,predi izvestno vreme sam Putin si prizna 4e RUSIJA e naj-dobre vaorazenata darzava.

Добави коментар

Водещи новини