Подадени са 50 сигнала за паднали клони заради силния вятър в столицата

  • 03 февруари 2018 18:27

  • 3144
  • 0
Подадени са 50 сигнала за паднали клони заради силния вятър в столицата
© Булфото (архив)

Вследствие на силния вятър днес към 16.00 ч. на територията на столицата са постъпили близо 50 сигнала, повечето от тях са били за паднали клони и дървета, съобщиха от пресцентъра на МВР по информация на ГД "Пожарна безопасност и защита на населението" /ГДПБЗН/.

Спасителни екипи работят по отстраняването им.

Те са се отзовали и на съобщение за паднала метална обшивка на покрив на ул. "Пиротска" номер 3. При инцидента няма пострадали хора.

От вътрешното ведомство оповестиха още, че на територията на област Враца са постъпили 34 сигнала, а в област Монтана - 7 (за гр. Берковица и гр. Вършец). По информация на спешния център във Враца има един пострадал гражданин от паднала ламарина, който е настанен в болница.

По последни данни в двете области обстановката се нормализира.

Подадени са били и 6 сигнала за паднали дървета и затиснати три автомобила в района на Боровец. Там също няма пострадали, екипи са на място за отстраняване на последствията и освобождаване на колите. Още вчера, предвид метеорологичната прогноза за очаквани силни ветрове, по нареждане на ръководството на МВР са били разпратени до кметовете на общините указания за реакция в случай на усложнена обстановка по места.

От ГДПБЗН припомнят основните правила за безопасност при такива обстоятелства:

Ако сте в къщи, при възникване на смерч или необичайно силен вятър, изключете тока, водата и газта, затворете плътно вратите и прозорците; Не оставайте на открито, веднага потърсете място за подслон, защото има опасност от падащи отломки от сградите и други предмети, които могат да ви наранят. Смерчът засяга най-често покривните конструкции и горните етажи; Ако сте далеч от дома си, влезте в обществена сграда, подлез, потърсете сигурен подслон; Ако сте на път, спрете автомобила на открито място, далеч от електропроводи, дървета и от надвиснали скални маси. Потърсете подслон; Ако сте на полето или в планината, потърсете ниски места до отминаване на опасността.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
3144 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини