Солисти на Болшой театър гостуват в "Спящата красавица" в Софийската опера и балет

  • 02 февруари 2018 13:05

  • 1380
  • 0
Солисти на Болшой театър гостуват в "Спящата красавица" в Софийската опера и балет
© Софийска опера и балет

Солисти на Болшой театър гостуват в "Спящата красавица" в Софийската опера и балет - Дария Хохлова ще бъде Аврора, а Артемий Беляков - Дезире.

Петата поред версия на прочутия балет на Чайковски ще се играе отново на 24 и 25 февруари, съобщават от операта.

Сред солистите са и Диляна Никифорова, Дарина Бедева, Александър Александров, Боряна Петрова. В спектакъла участват 100 артисти - 60 балетисти и 40 деца от Националното училище за танцово изкуство. Диригент е Григор Паликаров.

"Времетраенето е скъсено на 1 час за първото действие и час и 10 минути за второто. Общата продължителност на представлението е 2 часа и половина. Живеем в динамичен свят и разбираме, че трудно можем да задържим вниманието на публиката 3 часа и половина, както бе в миналия вариант на "Спящата красавица", казва Сара-Нора Кръстева, художествен ръководител на балета на Софийската опера и балет. По думите й, предишната версия е с твърде модернистична хореография и доста дълга. "Правил съм тази постановка за първи път през 1984 г. Разбираме, че сега живеем в друг свят и сме други хора.

"Спящата красавица" в Русия някога е бил типичен имперски балет с много антракти, продължавал е дълго и е бил повод за социални контакти. В тези почивки в миналото хората са се срещали, разговаряли са и дори са се влюбвали. Комуникацията днес е съвсем друга, затова предлагаме стегнат вид на постановката, без да го лишаваме от богатството на хореографията на Петипа", отбелязва сценографът Иван Савов.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1380 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини