Интересни факти за Деня на мармота

  • 02 февруари 2018 11:37

  • 1993
  • 0
Интересни факти за Деня на мармота
© Pixabay

Мармотът Фил - прочутият фолклорен метеоролог от градчето Пънксътоуни в щата Пенсилвания, САЩ, днес излиза от дупката си, за да направи традиционната си прогноза, съобщават Асошиейтед прес и ДПА.

Според легендата, ако Фил види сянката си на днешния Ден на мармота, зимата ще продължи още шест седмици. Облачното време и липсата на сянка вещаят скорошно настъпване на пролетта.

Събитието обикновено привлича около между 30 000 и 40 000 души в градчето Пънксътоуни. Към прочутия космат метеоролог се присъединява и антуражът му - група ентусиасти, които всяка година слагат старовремски дрехи и цилиндър, за да наблюдават предсказанието на мармота.

Прочутият Фил е прогнозирал времето над 130 пъти, но технически не един и същи мармот се изявява като метеоролог всяка година, а подбрано животно, което пресъздава персонажа.

От "Клуба на мармота", който организира честването, припомнят, че първата подобна прогноза датира от 1886 г. Медийното отразяване на събитието започва година по-късно. От тогава, според наблюдателите, Фил е видял сянката си 102 пъти и е прогнозирал ранно настъпване на пролетта 18 пъти. За останалите години липсват данни.

И ако според феновете му косматият метеоролог почти винаги познава, според истинските професионалисти със същия успех може да се прогнозира времето с хвърляне на монета.

Ето и някои интересни факти по случай Деня на мармота, подбрани от Си Ен Ен, в. "Дейли експрес", сайта СофтСкуулс:

- Смята се, че Денят на мармота води началото си от църковния празник Сретение Господне, чието честване е пренесено в САЩ от германски заселници. Отбелязва се всяка година на 2 февруари.

- Най-известното честване е в Пънксътоуни, Пенсилвания. Денят на мармота се отбелязва и на други места в щата, както и в други щати, сред които Джорджия и Охайо. В Джорджия като метеоролог се изявява мармот на име Генерал Борегар Лий. Косматият му колега в Охайо се именува Чък.

- В Канада водещото честване на Деня на мармота е в Уайъртън, Онтарио, където времето прогнозира албиносът Уили.

- Популярните космати метеоролози Фил и Уили живеят в контролирани хабитати.

- Фил от Пънксътоуни е известен още като Гадателя на гадателите, Мъдреца на мъдреците, Метеоролога на метеоролозите, Невероятния пророк на времето.

- През 1986 г. Фил е пътувал до Вашингтон, за да се срещне с президента Роналд Рейгън. През 1995 г. е гостувал в шоуто на Опра Уинфри.

- Представителите на семейството на мармотите понякога са нарича свирукащи прасета заради предупредителния сигнал, който издават при появата на хищник. Мармотите освен това подсвиркват и през размножителния си период през пролетта.

- Средната продължителност на живота на мармотите е между шест и осем години. "Дълголетието" на Фил се приписва на вълшебен пунш, който косматият метеоролог пие през лятото.

- Мармотите, спадащи към семейството на катериците, се сдобиват с до шест бебета наведнъж, които живеят с майките си няколко месеца.

- Мармотите са растителноядни, умеят да се катерят по дървета и са отлични плувци.

- Въпреки че Фил е най-прочутият метеоролог сред мармотите, през последните години се нароиха доста негови имитатори. Ню Йорк също има свой мармот, чиито изяви обаче често са съпътствани от изцепки. През 2009 г., по време на годишната церемония, косматият метеоролог ухапа тогавашния кмет Майкъл Блумбърг. Пет години по-късно събитието се превърна в "травма парти". Мармот на име Шарлот се изплъзна от хватката на градоначалника Бил де Блазио и се удари лошо при падането си на земята. Седмица по-късно животното се спомина от сериозни вътрешни травми.

- За увеличения наплив към Пънксътоуни, Пенсилвания, за честването на Деня мармота частичен принос има филмът от 1993 г. със същото заглавие с Бил Мъри и Анди Макдауъл в главните роли. У нас продукцията е популярна като "Омагьосан ден".

- През януари 2010 г. - броени дни преди Фил да излезе от дупката си и да направи поредната си прогноза, защитници на правата на животните от PETA предложиха функциите му да бъдат поети от роботизиран мармот.

- Въпреки "напредналата" си възраст, Фил се изявява активно в социалните медии като Фейсбук и Инстаграм. От 2010 г. е възможно традиционната му прогноза да се получава като текстово съобщение.

Последвайте канала на

БТА
1993 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини