"Лебедово езеро" отново е на сцената на Софийската опера тази вечер и утре

  • 02 февруари 2018 07:09

  • 2137
  • 0
"Лебедово езеро" отново е на сцената на Софийската опера тази вечер и утре
© Pixabay

"Царят" на балетите - "Лебедово езеро" от Чайковски, отново е на сцената на Софийската опера тази вечер и утре от 19.00 ч., съобщават от театъра.

Това е най-известният и обичан балет по света, както и най-често поставяният в чужбина и у нас. Либретото е на Владимир Бегичев и на Василий Гелцер. Премиерата е на 20 февруари 1877 г. в Болшой театър.

Ролята на Одета-Одилия е създадена за прочутата руска балерина Лидия Николаевна Гейтен (1857-1920). Тя е солистка на Болшой театър от 1870 до 1893 г., а после е хореограф в театъра. Лидия има виртуозна техника и две десетилетия танцува всички женски партии в балетите, които се поставят в Болшой. Тя е уважавана от всички и харесвана изключително много от Владимир, но никога не става негова любима и жена. Спектаклите за Лидия оформя винаги театралният художник Евгений Бауер, който също е влюбен в балерината и в нейните изпълнения, припомнят от операта.

В спектакъла в Софийската опера и балет тази вечер в главните роли са Марта Петкова и Емил Йорданов, а утре - Катерина Петрова и Никола Хаджитанев. Сред именитите ни солисти са и Румен Бонев, Георги Аспарухов, Боряна Петрова, Памела Пандова, Александър Александров.

Диригент е Борис Спасов.

Последвайте канала на

БТА
2137 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини