Румен Радев: Европа трябва да бъде разбираема, ако иска да й вярват и да я подкрепят

  • 01 февруари 2018 22:19

  • 3147
  • 6
Румен Радев: Европа трябва да бъде разбираема, ако иска да й вярват и да я подкрепят
© Президентство

Нашият общ дом Европа не е само пясък, камък, бетон и стъкло, тя е дух и тъкмо той е най-солидната основа на дома ни.

Това заяви президентът Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на в началото на тържествения концерт, с който в Брюксел се отбелязва официално откриването на Българското председателство на Съвета на ЕС, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Спектакълът се състоя в Центъра за изящни изкуства BOZAR. В изказването си държавният глава припомни как е създадена уникалната сграда на BOZAR, като отбеляза, че историята й е “урок по Европа“: След Първата световна война архитектурната забележителност е изградена със спомоществования от ценители на изкуството след отказа на правителството да финансира проекта на белгийския архитект Виктор Орта. „Може би тогава, повече от всякога, европейците са съзнавали, че изкуството е лек за раните от войните. Днес, когато бизнес-сградите в Брюксел се множат, това пространство се превръща в оазис. Защото тъкмо BOZAR ни напомня, че Европа трябва да е не само рационална, но и духовна“, заяви президентът Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на. Държавният глава изтъкна, че обединена Европа е гарант за мира и прогреса, а културното наследство прави континента уникален.

„Европа трябва да бъде разбираема, ако иска да й вярват и да я подкрепят“, призова президентът Радев, като даде пример с друг момент от историята на BOZAR, когато е решено името на комплекса да се изписва с пет букви вместо първоначалното наименование на френски език с девет букви и един знак. Приветствия в началото на концерта отправиха също министър-председателят Бойко Борисов и генералният директор на BOZAR Пол Дюжарден.

Сред гостите на спектакъла са вицепрезидентът Илияна Йотова, министрите за българското председателство и на културата - Лиляна Павлова и Боил Банов, представители на дипломатическия корпус и на водещите институции в Брюксел, чуждестранни и български културни дейци. Програмата на концерта включва емблематични произведения от българската класика и фолклор и от европейската музика, представени от Софийската филхармония с диригент Найден Тодоров, хор "Ваня Монева" с диригент Ваня Монева и със специалното участие на сопраното Соня Йончева и пианиста Людмил Ангелов.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
3147 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар

2018.02.11 | 18:42

5
ЕВРОПА ТРЯБВА ДА БЪДЕ ЕВРОПЕЙСКА АКО ИСКА ДА БЪДЕ ЕДИННА. БЪЛГАРИТЕ СМЕ В ЕВРОПА ВЕЧЕ 1300 И ПОВЕЧЕ ГОДИНИ. БЪЛГАРИТЕ СМЕ ЧАСТ ОТ ФУНДАМЕНТА НА ЕВРОПА, А НЕ КАКТО НИ УБЕЖДАВАТ РАЗНИ ТЪПАНАРИ ЧЕ СМЕ ТУК ПЪК ЕВРОПА ТАМ И ЧЕ ТЕПЪРВА ЩЕ ВЛИЗАМЕ. КОГАТО СМЕ ВЛЕЗЛИ В ЕВРОПА ТАМ Е ИМАЛ
Gast

2018.02.11 | 18:43

6
Ewropa ne e samo geografsko ponjatie, a predi wsicko KULTURNO, DUHOWNO; IKONOMICESKO; POLITICESKO;SOZIALNO! Towa s Han Asparuh go propagiraha Komunistite, zashtoto narodat njamashe kakwo da jade, a i segashnite upravnici kato schofiora na samolet!!

2018.02.11 | 18:41

4
Бай Ганьо у филхармонията.

2018.02.08 | 04:15

1
БОКО НАЛИ?

2018.02.11 | 18:41

3
АДМИРАЦИИ ЗА НЕЗАВИСИМАТА ПОЗИЦИЯ.

2018.02.11 | 18:41

2
ЕДИН ДОСТОЕН И ГОРД БЪЛГАРИН. ЧЕСТ И ПОЧИТАНИЕ Г-Н РАДЕВ.

Добави коментар

Водещи новини