МТСП и Националната мрежа за децата ще обединят усилията си

  • 01 февруари 2018 20:02

  • 1402
  • 3
МТСП и Националната мрежа за децата ще обединят усилията си
© Булфото (архив)

Министърът на труда и социалната политика Бисер ПетковБисер ПетковБисер Петков е министър на труда и социалната политика в кабинета "Борисов 3" от 4 май 2017 г.  и представители на Националната мрежа за децата и Коалиция „Детство 2025“ обсъдиха мерки за промяна в начина на управление и работа в центровете за настаняване от семеен тип с цел подобряване на живота на деца и младежите и закрилата им от насилие, съобщиха от пресцентъра на МТСП.

Срещата се състоя днес в Министерството на труда и социалната политика. В нея участваха заместник-министър Росица Димитрова, изпълнителният директор на Агенцията за социално подпомагане Румяна Петкова и експерти от МТСП, АСП и Държавната агенция за закрила на детето. Срещата беше по повод сигналите за насилие над деца в ЦНСТ-Хризантема в Габрово. Обсъдени действия за синхронизиране на дейностите за решаване на проблема. Участниците в срещата бяха единодушни, че ще обединят усилията си за подкрепа на децата и младежите в центъра и доставчиците на социалните услуги в община Габрово за цялостно подобряване на качеството на грижите.

Във фокуса на бъдещите съвместни действия на държавните институции и неправителствените организации ще е и повишаването на квалификацията на персонала на социалните услуги и на органите по закрила на детето. В тази връзка се реализира проект на Агенцията за социално подпомагане, в който е предвидено обучение за около 6000 работещи в системата за закрила на детето. Предстои да се разработят и нови стандарти за социалните услуги, които ще повишат техния капацитет и качество и ще допринесат за по-ефикасно и ефективно разпределение на публичните средства, които се изразходват за тяхното финансиране.

Нека не допускаме отделни случаи да компрометират добрите резултати, постигнати досега в процеса на деинституционализацията на услугите за деца. Правим анализ на системата за закрила на детето, който ще ни послужи да продължим процеса и да постигнем крайната цел за подобряване на грижата и качеството на живот на децата в социалните услуги, каза министър Бисер ПетковБисер ПетковБисер Петков е министър на труда и социалната политика в кабинета "Борисов 3" от 4 май 2017 г. .

Заместник-министър Росица Димитрова подчерта, че в диалога по темата активно трябва да участва Националното сдружение на общините в Република България и с всички институции, които имат отговорност към предоставянето на интегрирани социални услуги за деца. Тя допълни, че се разработват мерки за подобряване на системата в средносрочен план, които ще намерят място в подготовката на Закона за социалните услуги и Закона за детето и семейството.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1402 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Бумеранг

2018.02.02 | 10:12

3
Не бързайте да обвинявате учители и възпитатели а работете върху главите си драги родители

2018.02.02 | 10:12

2
Родителите от втурачване в компютъра и семейни спорове не поглеждат децата си и в тях се ражда раздразнение което прераства в нервност и агресиа
фотогеничния

2018.02.01 | 20:13

1
ИДИОТ

Добави коментар

Водещи новини