Радев и Йотова се срещнаха с българи в Брюксел

  • 01 февруари 2018 19:32

  • 1786
  • 3
Радев и Йотова се срещнаха с българи в Брюксел
© Президентство

Българската общност в Белгия присъства не само символично в обществения живот на страната. Вие пренасяте в сърцето на Европа нашата идентичност, вековна култура, традиции и духовност.

Това заяви президентът Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на на среща в Брюксел с представителите на българската общност в Белгия, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. В срещата участва и вицепрезидентът Илияна Йотова. „Срещаме се с нашите сънародници, където и да отидем по света. Това е не само наше задължение, но и огромно удоволствие, защото вие сте най-добрите ни посланици по света“, подчерта държавният глава.

По думите на президента тази година е белязана от Българското председателство на Съвета на ЕС, а това означава неминуемо и фокусиране на вниманието върху България – освен върху политическите процеси, дебати и административните формалности, но и върху нашите традиции и история. „Заедно с вас носим призванието да покажем най-доброто като българи и европейци“, посочи президентът.

Държавният глава благодари на сънародниците ни и на културните организации в Белгия, на Българската православна църква, на най-старото българско училище „Пейо Яворов“, на училищата в Гент и Антверпен, както и на фолклорните танцови състави, за последователните им усилия за съхраняване на българщината.

В отговор на въпрос за предстоящите събития в страната ни, свързани с отбелязването на 140-годишнината от Освобождението на България, държавният глава посочи, че по повод националните чествания на Трети март предстои посещение в България на руския патриарх Кирил.

Запитан за геополитическите измерения на Европейската сигурност, президентът Радев подчерта, че освен мерките за сдържане и изграждане на отбранителни способности, Европа трябва да води диалог с големите си съседи - и с Русия, и с Турция. Държавният глава подчерта, че приветства този диалог, както и редица европейски лидери. „Не трябва да търсим конфронтацията, трябва да търсим къде са конфликтните отношения и проблемите, да ги решаваме чрез диалог, да намаляваме риска, за да гарантираме мирна и стабилна Европа“, заяви Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на.

В отговор на въпрос за създаването на мащабна интернет-платформа, която да свързва България и сънародниците ни зад граница, вицепрезидентът Илияна Йотова подчерта, че за нейното изграждане разчита на подкрепата на създадения Обществен съвет при президентската институция, на университетски преподаватели, членове на БАН, журналисти и общественици. „Разбира се, стъпваме на стратегията, която вече е била приета от българската държава преди повече от две години и половина, защото смятаме, че добрите неща, които са направени не бива да бъдат забравени, а да бъдат надграждани“, добави вицепрезидентът.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1786 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2018.02.04 | 18:04

3
КВО СТАНА БЕ? РАДЕВ ПРОТИВ ПЕДЕРАСТКАТА КОНВЕНЦИЯ И СИ ХОДИ В ЕВРОПА, ХОРАТА МУ СЕ РАДВАТ. ХАХАХА ТАКА ЛИ СТАНА

2018.02.02 | 09:19

2
E .....И.....

2018.02.02 | 09:19

1
Усмихната ВЕЩИЦА

Добави коментар

Водещи новини