120 гигантски костенурки бебета се появиха на бял свят на островите Галапагос (снимка)

  • 01 февруари 2018 19:29

  • 2113
  • 0
120 гигантски костенурки бебета се появиха на бял свят на островите Галапагос (снимка)
© Pexels

Скрити под скала на Галапагоските острови, гигантски костенурки бебета от нов вид чакат залеза на слънцето, за да излязат от укритието си, информира "Франс прес".

Нищо не смущава спокойствието им в ограждението на остров Санта Крус - един от трите центъра в Националния парк на Галапогоските острови, където се отглеждат 12 вида единствени по рода си гигантски костенурки.

След като изтеглят напред шиите си и извадят главите си от малките си коруби, те дъвчат листа от зеле и растението Erythrina velutina, внесени от американския континент, разположен на 1000 км. от архипелага. След това се отдават на следобедна дрямка.

"Оставяме ги да гладуват - така ще търсят храна, когато се върнат в природата", заяви директорът на парка Валтер Бустос.

За връщане в природата обаче все още е рано да се мисли. За целта ще трябва корубите им да достигнат дължина 23-25 см и екземплярите да са на 4-5-годишна възраст. Гигантските костенурки доживяват до век и половина, достигат дължина 2 метра и тегло 450 кг.

Преди няколко месеца гигантски костенурки бебета се излюпиха от яйца в ограждението. Досега са се появили на бял свят 120 екземпляра от вида Chelonoidis donfaustoi.

Гигантски костенурки се появили преди три-четири милиона години на този тихоокеански архипелаг, обявен за обект на културното и природно наследство на ЮНЕСКО. Първоначално там имало 15 вида гигантски костенурки, три от които днес са изчезнали.

Последвайте канала на

БТА
2113 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини