Канада си редактира химна, за да е джендър неутрален

  • 01 февруари 2018 18:37

  • 2935
  • 3
Канада си редактира химна, за да е джендър неутрален
© Pexels

Канадският сенат одобри законопроект за промяна на текста на националния химн на страната, който да бъде коректен към половете, пише "Монитор".

Според поправката в английския текст на химна думата "синове" ("thy sons") e заменена с "нас"("of us") в стиха "патриотизмът води всички твои синове" (True patriot love in all thy sons command.).

Законопроектът е приет на трето четене на 31 януари. Така той ще бъде джендър неутрален и няма да прави разлика между жените и мъжете, убедени са депутатите. Основа за химна е френска песен, написана през 1880 г.

Няма поправка във френската версия на химна, тъй като стиховете са напълно различни.

Законопроектът е внесен още през 2016 г. от либералите, но вече е одобрен от всички депутати.

Това става 17 години, след като фондацията „The Famous Five” поде борбата за полово неутрални стихове на канадския химн.

„Най-накрая всички канадци са включени в химна ни”, заяви Франсис Райт, която е основател на „The Famous Five”. Тя си спомни момента, дал начало на кампанията през 1997 година, когато професор от Университета в Калгари я попитал по време на събитие „Защо пеете сексистки химн?” Тогава Райт за пръв път се замисля, че жените не са включени в химна. Четири години по-късно фондацията внася петиция в парламента с искане правителството да промени текста.

След горещи дебати и обструкции от страна на консерваторите, Сенатът проведе финалното гласуване за полово неутрални стихове.

За да влезе в действие законът трябва да получи формално кралско съгласие. Поправката беше предсмъртното желание на либералния депутат Морил Беланже, който представи законопроекта преди две години. Нормативният акт беше приет бързо от Долната камара, но се забави 18 месеца в Сената.

Процедурата беше задействана от независимия сенатор Франсис Ланкин без много шум, така че за консерваторите не остана време да предизвикат дебат. Торите заподозряха заговор за заглушаване на различните мнения и се припомниха, че имат силата да забавят законопроектите на либералите, включително този за легализирането на марихуаната.
 

Последвайте канала на

Novini.bg
2935 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2018.02.07 | 13:12

3
Потъпкване на историята!

2018.02.05 | 16:22

2
това е съдбата на британските к.о.л.о.н.и.и, затова Индия изрита англичаните

2018.02.05 | 16:21

1
Нормални канадци няма ли да ги запалят..всичко ли обърна резбата вече?

Добави коментар

Водещи новини