В София поставят 20 сензорни станции, които ще измерват чистотата на въздуха (видео)

  • 01 февруари 2018 16:26

  • 1253
  • 2
В София поставят 20 сензорни станции, които ще измерват чистотата на въздуха (видео)
© pixabay.com (архив)

Министърът на околната среда и водите Нено ДимовНено ДимовНено Димов е министър на околната среда и водите. На 10 януари 2020 година той подаде оставка, която бе обсъди технологичните възможности за връзка между измерванията на Националната система за мониторинг на качеството на атмосферния въздух на Изпълнителна агенция по околна среда към МОСВ и гражданските мрежи за измерване, предаде репортер на Novini.bg.

В срещата участие взеха и кметът на София Йорданка ФандъковаЙорданка Фандъкова Йорданка Асенова Фандъкова е родена в Самоков. Завършва средното си образование в 35-а руска, членовете на Съвета на учените към министъра на околната среда и водите, както и Стефан Димитров, създател на платформата AIRBG.INFO. Основният разговор е бил на тема как може различните системи да бъдат интегрерирани, за да има максимално ясна картина за качеството на въздуха в София, стана ясно след края на срещата. Кметът на София подчерта, че чистотата на въздуха остава основен приоритет. "За общината е важно гражданите да бъдат информирани", категорична беше Фандъкова.

Тя посочи още, че се разработва проект с европейски средства за общинска мониторингова система с 20 сензорни станции. "Много е важен изборът на местата, на които ще бъдат монтирани", каза още Фандъкова и допълни, че БАН също ще се включи в проекта, за да се установят източниците на замърсяване. "Повече информация за гражданите, това беше темата на разговорите", повтори Фандъкова. Тя уточни, че с монтирането на тези станции ще може да се даде повече информация в кои райони - кои са конкретните замърсители. "Около 6 месеца ще отнеме да бъдат готови резултатите от тези изследвания", разкри кметът на София.

Последвайте канала на

Нора Виткова
1253 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
гост

2018.02.04 | 21:59

2
Това е добре с поставянето на технологии за измерване на мръсния въздух. Но по добре ще е ако ТЕЦ-овете заработят с газ. Също така трябва да се принудят евроазиатците да не горят гуми и пласт маса. Санкциите трябва да са огромни.
гост

2018.02.04 | 21:56

1
Това е добре с поставянето на технологии за измерване на мръсния въздух. Но по добре ще е ако ТЕЦ-овете заработят с газ. Също така трябва да се принудят евроазиатците да горят гуми и пласт маса. Санкциите трябва да са огромни.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини