Болестта на Алцхаймер ще може да се открива само по капка кръв

  • 01 февруари 2018 11:49

  • 2437
  • 0
Болестта на Алцхаймер ще може да се открива само по капка кръв
© Pixabay

Учени от Японския изследователски център по дълголетие разработиха метод за диагностика на болестта на Алцхаймер въз основа на анализ, за който е нужно минимално количество кръв, предадоха Ройтерс и ТАСС.

Методът е базиран върху отделяне на вещества, свързани с бета амилоидите - пептиди, смятани за една от основните причини за заболяването, и по-нататъшното сравняване на съотношението между тях посредством идентифициране на молекулите с различна маса. Това позволява да се установи наличието на излишно натрупване на бета амилоиди в мозъка и образуването на т.нар. амилоидни плаки. Както отбелязват учените, за извършване на подобен анализ са достатъчни 0,5 милилитра кръв.

До тези изводи учените стигнаха, след като изследваха 230 пациенти на възраст между 60 и 90 години в Япония и Австралия. В 90 процента от случаите поставените въз основа на кръвния анализ диагнози съвпаднали с онези, които били поставени с общоприети методи за откриване на болестта на Алцхаймер - позитронно-емисионна томография и изследвания на гръбначномозъчната течност.

"Възнамеряваме да използваме новия метод при изследвания на възрастни хора, за които се подозира, че са засегнати от деменция", заяви ръководителят на центъра Кацухико Янагисава.

Деменцията е свързана с деградация на паметта, умствените способности и поведението. Заболяването засяга най-вече възрастни хора. Болестта на Алцхаймер е най-разпространената форма на деменция - 60-70 процента от случаите. От болестта на Алцхаймер са засегнати около 50 милиона души в целия свят.

Последвайте канала на

БТА
2437 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини