Идеологът Левски: Историята на Васил, който се превърна в Апостола на свободата (видео)

  • 01 февруари 2018 10:20

  • 4704
  • 5
Идеологът Левски: Историята на Васил, който се превърна в Апостола на свободата (видео)
© Булфото

145 години от гибелта на Апостола на свободата почитаме тази година.

Знаменитият образ на Левски се пази в сърцата на родолюбците, за да напомня вечно за силата на човешкия дух и за страстта към отечеството.

„Истории, свързани с живота на Васил Левски, на неговото семейство са достигнали до нас благодарение на неговите племенници, на неговия първи братовчед Васил Караиванов, благодарение на моите прадядовци“, разказа пред Novini.bg потомката на Васил Левски Христина Богданова.

Христина е една от 28-те живи родственици на Апостола, която пази спомена не само за великото дело на Левски, но и за човека Васил.

„Всичките тези истории, които са много топли, много емоционални, много вълнуващи, ни позволяват всъщност да се докоснем до човека Васил, да го видим като дете в праха на бащината му къща как е играл, какви са били приятелските му отношения, в какво семейство е възпитан“, отбеляза Христина Богданова.

Потомката на националния ни герой описа родителите на Левски като невероятно българско семейство на достойни и стойностни хора. Именно в такава среда е отрасъл малкият Васил, за да се превърне в Апостола. Мисията си да се бори за свободата на родината Левски осъзнава още като дете, обяснява Богданова.

Един ден той и майка му Гинка се връщат от лозето. По пътя двамата биват нападнати от заптиета. Майката и сина се прибират у дома бити и унижени. Раните им заздравяват, но усещането за несправедливост пали у малкия Васил искрата.

„Мале, един ден аз ще отмъстя за това“ – тези думи, отправени към баба Гина, бележат началото на героичната битка, на която Левски се посвещава.

„Той е откърмен и е възпитан с невероятна обич към живота, към човека и към Бог“, посочи родственичката му.

По думите й в България има наистина достойни хора и такива, които правят с много любов и с много убеденост онова, с което са се захванали.

„Това е един от най-ценните уроци, които съм научила от него – да можеш да правиш избори, да поемаш отговорността за тези избори, независимо от цената, която трябва да платиш“, посочи още родственичката на Апостола.

Вижте цялото интервю с потомката на Васил Левски Христина Богданова тук.

                                По материала работиха Галя Георгиева и Веселина Спасова

Последвайте канала на

Novini.bg
4704 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
100

2018.03.03 | 23:30

5
Апостола е безсмъртен !
evgeniq dimitrova

2018.02.22 | 14:23

3
apostola e predaden ot balgarite
mariya miteva

2018.02.22 | 14:23

4
nie vinagi sme bili predateli i neobqtnici

2018.02.22 | 14:23

2
Zafer Erturk Fatme Erturk, е с кой друг, нали турците са беснели тогава, да не са арменци я. Разбирам те, но фактите са си факти. Единственото, което можете да направите потомците им, е да приемете Християнството - тогава ще ви обикне народа ни.

2018.02.22 | 14:19

1
И къде е чистата и свята република след 28г. "само СДС"?

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини