Водачът на Хамас Исмаил Хания влезе в американския черен списък на терористите

  • 31 януари 2018 20:48

  • 1628
  • 2
Водачът на Хамас Исмаил Хания влезе в американския черен списък на терористите
© Getty Images

САЩ включиха в черния списък на терористите лидера на палестинското ислямистко движение Хамас Исмаил Хания, съобщи Държавният департамент, цитиран от Франс прес.

Държавният секретар Рекс Тилърсън посочи, че водачът на движението, което управлява ивицата Газа повече от 10 години, "заплашва стабилността в Близкия изток и саботира мирния процес" с Израел.

Хамас присъства в американския списък на чуждестранните терористични организации от 1997 г., припомня АФП.

"Хания поддържа тесни връзки с въоръженото крило на Хамас и е привърженик на въоръжената борба, включително срещу цивилни. Той е заподозрян, че е замесен в терористични нападения срещу израелци, а движението му е отговорно за смъртта на 17 американци, убити при терористични атаки", посочи американската дипломация.

След като в края на 2017 г. Доналд Тръмп призна Ерусалим за столица на Израел, Хания заяви, че с това са преминати всички граници на допустимото, а палестинската автономна власт оттогава отказва всякакво посредничество на Вашингтон в мирните преговори с Израел.
Държавният департамент включи днес в черния списък и три групировки: палестинското движение "Харакат ас Сабирин" ("действащо в ивицата Газа и на Западния бряг и подкрепяно от Иран"); "Лиуа ал Таура" - групировка, появила се през 2016 г. в Египет; и "Хасм" - египетска организация, създадена през 2015 г.

Последвайте канала на

БТА
1628 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
исраел и фащ

2018.02.01 | 11:06

1
СА НАЙ ГОЛЕМИТЕ ТЕРОРИСТИ и УБИЙЦИ.
Демократ

2018.02.01 | 11:06

2
виж кой го казва, защитника на зелено-черните знамена на ислямистите :)))

Добави коментар

Водещи новини