Темата за жените в дигиталния свят беше обсъдена от Групата по равнопоставеността на половете

  • 31 януари 2018 17:35

  • 702
  • 0
Темата за жените в дигиталния свят беше обсъдена от Групата по равнопоставеността на половете
© МТСП

Насърчаването на участието на жените в сектора информационните технологии, намаляването на разликите в заплащането между половете и подобряването на баланса между личния и професионалния живот бяха част от темите, обсъдени от Групата на високо ниво по въпросите на равнопоставеността на жените и мъжете. Събитието се организира от Министерството на труда и социалната политика съвместно с Европейската комисия в Националния дворец на културата в София, съобщиха от пресцентъра на МТСП.

„Професионалното участие на жените в ИТ сектора е съпроводено със своите специфични предизвикателства, но е безспорно, че с участието си в този преобладаващо мъжки сектор, жените реално допринасят за развитието на модерното общество“, каза заместник-министърът на труда и социалната политика Росица Димитрова при откриването на заседанието. „Темата за равнопоставеността на жените и мъжете е от изключително значение в контекста на общия ни стремеж за модернизиране на европейския социален модел и за постигане на целите на Стратегията Европа 2020. Реализирането на правото на труд, осигуряване на равен достъп до заетост и овластяването на жените са сред приоритетите на България в променящия се свят на заетостта“, каза заместник-министър Димитрова.

Основен акцент в дневния ред на форума беше представянето на изследване на Европейския институт за равенство на половете на тема „Равенството между жените и мъжете и дигиталния свят“. Данните от проучването показват, че в ЕС едва 16,7% от специалистите в сектора на информационните и комуникационните технологии (ИКТ) са жени. Техният дял е най-голям в България (30%), Румъния (26%), Латвия и Литва (по 25%). На обратния полюс са Словакия и Чехия, където делът на жените в тази сфера е съответно 9% и 11%. Друг извод от проучването е, че жените в ИКТ сектора са по-добре платени в сравнение с жените в останалите икономически сектори. Те получават с 13% по-ниски заплати в сравнение с мъжете, което е по-малка разлика спрямо тази в други професионални области. Експертите обсъдиха и План за действие на ЕС за периода 2017-2019 г. за решаването на проблема с разликите в заплащането между жените и мъжете.

Зам.-министър Росица Димитрова припомни, че индексът за равнопоставеността на жените и мъжете на Европейския институт за равенство между половете е придвижил България с 10 места напред. Разликата в заплащането по пол в България от 13,2% през 2016 г. е под средноевропейското ниво, уточни тя. 61% от завършилите висше образование са жени, а 64% от българските жени са заети на пазара на труда. Групата на високо ниво по въпросите на равнопоставеността на жените и мъжете е създадена през 2001 г. Участници в нея са представители на органите, отговорни за провеждането на политиките по равнопоставеност на национално ниво в държавите членки на Европейския съюз. Групата се ръководи от Европейската комисия и провежда две заседания годишно в страната, председателстваща Съвета на ЕС.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
702 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини