Депутатите промениха правилата за кандидатстване за подпомагане на регистрираните фермери

  • 31 януари 2018 13:20

  • 1890
  • 1
Депутатите промениха правилата за кандидатстване за подпомагане на регистрираните фермери
© Getty Images/Guliver

Регистрираните земеделски стопани ще кандидатстват за подпомагане по схемите за директни плащания за съответната календарна година, като заявените площи ще следва да са на тяхно разположение т.е. за тях да са регистрирани правни основания за ползване по реда на Закона за собствеността и ползването на земеделските земи. Това предвиди парламентът с приетите на първо четене промени в Закона за подпомагане на земеделските производители, внесени от Министерския съвет.

Правните основания ще се регистрират в съответната общинска служба по земеделие в специализиран софтуерен продукт на министерството на земеделието. То ще обобщава и предава данните на Разплащателната агенция, която ще ги съпоставя с данните от заявленията. Когато заявените за подпомагане площи надвишават регистрираните правни основания за ползване, агенцията ще издава предупреждение за грешка. След изтичането на срока за подаване и промени в заявленията, Разплащателната агенция ще извършва допълнителни административни проверки на заявленията, за които е издадено предупреждение за грешка, като съответно ще намалява размера на плащането за площите, за които при проверката не бъде установено регистрирано правно основание за ползване.

Със законопроекта се създава възможност Разплащателната агенция да извършва проверки за изкуствено създадени условия. Предвидено е заповедта, с която министърът на земеделието, одобрява обхвата на специализирания слой "Площи, допустими за подпомагане", да се обнародва в "Държавен вестник".

Тревожно е, че промените се правят месец преди началото на приемане на заявленията за подпомагане /1 март/, възрази Светла Бъчварова от БСП. Има много проблеми със собствеността и земеползването, питам дали ще позволим устните договори при подаване на заявления, обърна се тя към залата.

Йордан Апостолов от Обединените патриоти призова да бъде подкрепен законопроектът, за да няма смут сред производителите и те да могат да започнат спокойно работа на полето. Промените не утежняват бенефициентите и ползвателите, ще бъде утежнена работата на поземлените комисии и службите, които приемат заявленията, но смятам, че ще съумеят да се справят, въпреки ниските заплати, което е друга тема, добави той.

Според ДПС няма нужда от промяна на действащите правила, защото те работят и се познават от земеделските производители.

В обобщение председателят на земеделската комисия Десислава Танева /ГЕРБ/ обеща бележките към законопоректа на отделните парламентарни групи да бъдат взети предвд при второто четене. В момента, подчерта тя, начинът, по който се заявяваха исканията за подпомагане, по който работи системата е дисциплиниращ, правилата се познават от фермерите и водят до това те да получават парите. Отстъпления от постигнатото като дисциплиниращ ефект няма да направим, по-скоро става дума за редакиции, за да не се използват сегашни текстове като вратички, обясни Танева, цитирана от БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1890 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2018.05.07 | 10:11

1
Какви правила бе калинки такива .Че тези правила ги има вече от както са в сила директните плащания и схеми за подпомагане за единица площ.Калинките дойдоха на власт и не спазваха правилата за правното основание на ползваните площи и чак,преди няколко години се прилага пра

Добави коментар

Водещи новини