Красимир Вълчев: Имаме добри спомени за Лили Иванова и балканчето, но комунизмът е осъден режим (вид

  • 31 януари 2018 08:36

  • 4695
  • 10
Красимир Вълчев: Имаме добри спомени за Лили Иванова и балканчето, но комунизмът е осъден режим (вид
© БНТ

Близо 900 училища приемат в гимназиален етап ученици и е нормално да има конкуренция. Нашата политика е за ежегодно намаляване на приема в гимназиалните паралелки. Днес и в бъдеще пазарът на труда все повече ще изисква квалификация, а не просто диплома. Това каза в сутрешния блок на БНТ министърът на образованието и науката Красимир ВълчевКрасимир Вълчев Красимир Вълчев е министър на образованието и науката. Роден е на 9 юни 1975 г. От септември 2009.

Факт е, че гимназиалното образование загуби престиж през последните десетилетия. Днешните предприятия изискват технологични умения, работи се предимно с машини. Критично важно за икономиката е да увеличим приема в паралелки с придобиване на умения, заяви Вълчев.

През следващите десетилетия ще имаме голям недостиг във всички сфери, но особено драматичен ще бъде недостигът в реалния сектор. Това поставя пред нас професионалното предизвикателство задължително да преструктурираме приема. Ако няма работна ръка, няма да има инвестиции. Трябва да направим промяната с всички инструменти на политиката. Ще предоставим и допълнителни стипендии за записване в професионалните училища. Много е важно да променим нагласите на родителите и децата, посочи образователният министър.

Той коментира и темата с предвиденото изучаване на комунизма в учебниците по история за 10 клас. Комунистическата история все още ни разделя по някакъв начин, а и темата се използва политически. Това, което е в учебниците, са само факти и белези на режима, който е съществувал. Тези белези не могат да бъдат игнорирани. Всички имаме някакви добри спомени от комунизма – обичаме музиката на Митко Щерев и Лили ИвановаЛили Иванова Лили Иванова е родена в гр. Кубрат. Завършила е медицински техникум във Варна, а по-късно работи, велосипеда "Балкан", но не можем да подменим базовите ценности, за които са отговорни тогавашните институции. Този режим от тази гледна точка е осъден с декларация от Съвета на Европа, подчерта Вълчев.

Поели сме ангажимент за двойно увеличение на заплатите на учителите при 4-годишен мандат. За следващо общо увеличение ще говорим най-рано есента. При добра бюджетнта ситуация ще можем да говорим за изтегляне на предвиденото за 1 януари 2019 г. увеличение, обясни министърът на образованието и науката.

Най-важното ни предизвикателство е да обезпечим системата с педагогически специалисти и да мотивираме млади хора с добри резултати да се включат в педагогическата система. Ще се работи и за дигитализаиця на образователния процес, каза още Красимир ВълчевКрасимир Вълчев Красимир Вълчев е министър на образованието и науката. Роден е на 9 юни 1975 г. От септември 2009.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
4695 10

Свързани новини

Коментари 10

Добави коментар

2018.01.31 | 17:07

1
Защо пишеш глупости ??? Ще бъдеш член на БКП а няма да си комунист !!! Чети повече !!!! В Герб между другото има и честни и читави хора но 75 % са комунисти и това в факт .

2018.02.19 | 12:26

10
Нямаше да можеш да станеш ръководител, ако не си член на бкп. Просто трябва да си лоялен на партията докато тя е на власт. После минаваш на другата страна. Толкова е просто.

2018.02.10 | 18:16

9
Не е ли те срам бе Краси.Баща ти беше член на БКП.Ползваше всякакви облаги от партията а ти сега плюеш срещу хората които те направиха човек.Безсрамник си ти като всички твой саратници от шайката ви.
роб на влаЗта

2018.02.10 | 18:15

8
В лошият комунизъм имах лозе ,вила,мотор,жигулка,къща,всяка неделя беше като празник на лозето(много народ,събирания)всяко лято ходих на море с карта 15дни на смешна цена.И бригадите разбира се .. Трябва да се изучава -колко лошо беше -и че сега имам само спомени ....
гост

2018.02.10 | 18:15

7
Кой си ти да казваш кое е справедливо,ами започнете с това как един комунист като Бойко,Цветан,ти с подлизурство може да станете министри,защо не пишете ,че по онова време образованието беше на най-високо ниво и учителите не пишеха тройки само за да запазят бройките си

2018.02.01 | 20:21

6
Този кой е ?? Не е ли от шайката на Антон Тодоров ???

2018.01.31 | 19:13

3
Ще се изучава ли дъртия комуняга Борисов , Лиляна Павлова с комунистическия партизански генезис , комунистическите партийни секретари и останалите 75 % комунисти от Герб ?? Как сега станаха "десни демократи "????????/

2018.02.01 | 20:21

5
Има хора в герб които са били в бкп, но дали са били комунисти не е много ясно.

2018.01.31 | 19:14

4
Кой идиот го направи тая министър ????

2018.01.31 | 17:08

2
В отговор на 1. Те всички са такива и плюят в паницата от която до скоро са лапали и твърдят че били бивши .ХА ХА ХА ! Бивш негър , бивша проститутка и бивш комунист няма !!!!!!

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини