Радев се срещна с членове на Югоизточния Европейски международен Институт за устойчиви технологии

  • 30 януари 2018 17:25

  • 1316
  • 3
Радев се срещна с членове на Югоизточния Европейски международен Институт за устойчиви технологии
© Президентство

Държавите от Балканите трябва да демонстрират ясно своето единство и политическата си воля пред европейските институции за създаването на международен Институт за устойчиви технологии в Югоизточна Европа. Този проект ще насърчи процеса на европейска интеграция в нашия регион в областта на науката, образованието и медицината, и ще създаде нова перспектива за технологичен обмен и реализация на младите учени.

Това заяви президентът Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на, който проведе днес среща на „Дондуков“ 2 с членовете на Управителния съвет на Югоизточния Европейски международен Институт за устойчиви технологии, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Сред участниците в срещата бяха министри и зам.-министри на образованието, науката, технологиите, както и държавни секретари на страните от Западните Балкани, също и водещи европейски учени, работещи в ЦЕРН.

„Необходимо е през следващите месеци да бъде бъдат очертани основните параметри на проекта, а подкрепящите го държави да подпишат меморандум за сътрудничество, който да бъде представен пред Европейския съюз. Българското председателство на Съвета на ЕС трябва да бъде използвано за постигането на напредък. От изключително значение е този Институт да бъде припознат като част от европейската научна инфраструктура, за да бъде осигурено неговото финансиране“, подчерта още Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на по време на срещата.

Представителите на балканските държави изразиха признателността си към България, която поставя като основен приоритет на своето председателство на Съвета на ЕС европейската перспектива на региона. Научните общности на Балканите отдавна общуват без ограничения на универсалния език на науката и е важно те да бъдат подкрепени и от политическите лидери, беше подчертано по време на разговора. Изразена бе и благодарност към президента Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на, в чието лице учените от региона срещат необходимата подкрепа на високо равнище за осъществяването на този проект.

Предстои в София да бъде проведено първото заседание на Управителния съвет на Югоизточния Европейски международен Институт за устойчиви технологии.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1316 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2018.01.31 | 09:06

3
ПАК НЯКАКВИ ДЪРТИ УСВОИТЕЛИ НА ПРОЕКТНИ ПАРИ
Умник Гюро

2018.01.31 | 09:06

2
Следва да се разбира: Старшина Радев се срещна със свои колеги от агентурната мрежа на съветските тайни служби за Югоизточна Европа. Долно болшевишко мекере.
дхсфх

2018.01.30 | 22:16

1
д

Добави коментар

Водещи новини