Ограничаваме популацията на диви прасета като мярка против африканската чума

  • 30 януари 2018 13:23

  • 14520
  • 2
Ограничаваме популацията на диви прасета като мярка против африканската чума
© Pixabay

Българската агенция по безопасността на храните (БАБХ), Изпълнителната агенция по горите и Съюза на ловците и риболовците в България предприемат мерки за ограничаването на популацията от диви прасета в страната. Мерките за намаляване на популацията на прасетата се предприемат за ограничаване на евентуалното разпространение на болестта "Африканска чума" по свинете.

На този етап България не е засегната от силно заразната болест, но са необходими превантивни мерки, каквито се прилагат и в останалите европейски държави, посочват от БАБХ.

Изпълнителният директор на БАБХ Дамян Илиев: "В Германия амбициите са до края на годината популацията от глигани да бъде намалена със 70%, като за целта държавата отпуска и финансиране за отстреляно животно. В България такива мерки са намалението на цената на индивидуално разрешително за лов на дива свиня от 30 лв. на 1 лв. 50% се понижава и цената при организиран ловен туризъм за отстреляни млади животни на възраст между 1 и 2 години".

Оперативен щаб към Министерство на земеделието, храните и горите ще се събира периодично, за да обсъжда и предлага мерки за превенция във връзка с опасността от евентуално навлизане на африканската чума по свинете на територията на страната.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
14520 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
свинско

2018.02.21 | 17:07

2
ядат само неверниците в БИблията пише че свинята е нечисто животно и всеки които яде това месо ще бъде унищожен
lovec

2018.02.14 | 11:48

1
znachi ki ima oshte lov li

Добави коментар

Водещи новини