Наводненията в Европа ще се увеличат

  • 30 януари 2018 07:22

  • 1968
  • 1
Наводненията в Европа ще се увеличат
© Pixabay

Наводненията ще се увеличат в Европа в резултат на климатичното затопляне дори ако бъде ограничено до покачване на температурите с 1,5 градуса Целзий. Това сочат резултатите от изследване, цитирани от АФП.

Учените изследвали три сценария, при които температурите се покачват между 1,5 и 3 градуса Целзий в сравнение с прединдустриалната епоха. При най-оптимистичния сценарий щетите, причинени от преливане на реки в Европа, ще се увеличат над два пъти и ще достигнат около 15 млрд. евро годишно.

Броят на засегнатите от наводненията хора ще се увеличи с 80% - около 650 000 души годишно.

Ако обаче температурите се покачат с 3 градуса Целзий, щетите ще нараснат със 145% и ще достигнат около 17 млрд. евро годишно. Парижкото споразумение за климата от 2015 г. цели покачването на температурите да бъде задържано под прага на 2 градуса Целзий в сравнение с прединдустриалната епоха и дори до 1,5 градуса Целзий.

Подписалите споразумението страни се ангажираха да намалят парниковите си емисии. Но на базата на тези ангажименти светът продължава да се насочва към увеличаване на температурите с 3 градуса Целзий. Покачването на температурите с 1 градус Целзий доведе до намаляване на ледената покривка, повишаване на средното океанско ниво и повече валежи.

По-горещият въздух съдържа повече влага, която впоследствие се освобождава под формата на дъждове и снеговалежи. Наводненията вече са сред причиняващите най-големи щети в Европа природни бедствия.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1968 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2018.02.19 | 13:50

1
Това се отнася за Франция, Германия и други западни страни но не и за България. Те си плащат защото подкрепят САщ.

Добави коментар

Водещи новини