Екатерина Захариева очаква ЕС да запази единството си в преговорите с Лондон

  • 29 януари 2018 15:51

  • 1171
  • 4
Екатерина Захариева очаква ЕС да запази единството си в преговорите с Лондон
© Фейсбук

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина ЗахариеваЕкатерина Захариева Екатерина Захариева е заместник министър-председател по правосъдната реформа и министър на изрази днес очакването ЕС да съумее да запази единството си в преговорите с Великобритания.

Захариева днес председателства първото заседание на Съвета на ЕС по общи въпроси в рамките на българското председателство. На това заседание главният преговарящ на ЕС с Великобритания Мишел Барние ще запознае европейските министри с хода на преговорите и очакванията за следващите месеци. Очаква се министрите да одобрят насоки за преговорите за преходния срок преди пълното напускане на Великобритания.

Убедена съм, че министрите ще бъдат в състояние да одобрят насоките и че ще съумеем да запазим досегашното си единство. Вече съобщихме как виждаме този преходен срок - с пълно прилагане на европейското законодателство от Великобритания, без Лондон да участва в институциите и процеса на приемане на решения, посочи Захариева.

Работни документи за днешното заседание показват, че ЕС ще предложи двугодишният преходен срок да бъде в сила до 31 декември 2020 г., като това означава че дотогава Великобритания ще трябва да прилага правото на ЕС, включително по отношение на опазването на границите, свободата на движение, върховенството на Европейския съд. С началото на преходния срок от догодина Великобритания повече няма да има представители в институциите на ЕС и няма да участва при обсъждането и приемането на общите решения.

Тези рамки очертават преговорните позиции, които да защитава Европейската комисия. Предстои комисията да бъде упълномощена да започне тази част от преговорите, като се предвижда договореностите за прехода да залегнат в окончателното споразумение с Лондон.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1171 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2018.01.31 | 09:08

4
Британците са готови да дадат 400 милиарда евро само и само да се откачат от прехваления ЕС. Толкова ли са глупави ?????
123

2018.01.29 | 20:23

3
Ти си подай оставката и остави на други да мислят за излизането на Великобритания от ЕС. Така ще е най - добре иначе ще оплескаш нещата.

2018.01.29 | 20:23

2
Харесва ми този влажен поглед
гост

2018.01.29 | 20:22

1
Те Британците първи усетиха лошото и веднага избягаха. Дреме им сега за европейските ценности и за министри дето се правят, че не знаят какво са договорили. Захариева, кога ще си ходиш?

Добави коментар

Водещи новини