Уникална седемглава ламя с корони грейва в НИМ

  • 29 януари 2018 11:10

  • 1401
  • 0
Уникална седемглава ламя с корони грейва в НИМ
© НИМ

Уникална седемглава ламя с корони грейва в Националния исторически музей.

Експонатът може да бъде видян след реставрация, съобщиха от културната институция. Каменната пластика е с изображение на седемглавия звяр и датира от ХIX век.

Плочата е била част от външната украса на църквата „Св. Атанасий“ в с. Белополяне, Ивайловградско. Черквата е построена 1838 г. и е забележителен представител на възрожденската архитектура от първата половина на XIX век.

Постройката представлява псевдобазилика с петоъгълна кула-камбанария и богата релефна пластика по външните стени. Интерес представлява и интериорът на църквата със своята двуетажна галерия.

Иконостасът имат висока художествена стойност, като сред най-ценните са две поклоннически икони, донесени от Божи гроб в Йерусалим.

Произходът на каменната пластика засега не е установен.

Съществуват обаче поне две теории за нейната символика. Едната е библейска и се смята за олицетворение на злото и тъмните сили. Другата теория има и конкретни археологически аналогии от района на Ивайловград.

Темата за ламята присъства и в народното творчество. С нейната символика децата ще могат да се запознаят по време на занятия в Детският образователен център към НИМ, допълниха от културната институция.

Последвайте канала на

Веселина Спасова
1401 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини