Захарта вреди на мозъка

  • 29 януари 2018 07:34

  • 2247
  • 2
Захарта вреди на мозъка
© Pixabay

Научна група от Китай и Великобритания констатираха, че диабетът и високите нива на кръвната захар са свързани с продължителни когнитивни разстройства, информира британското сп. "Диабетология".

Учените са установили, че за да се предотврати влошаването на работата на главния мозък, трябва да се контролира нивото на кръвната захар.

В изследванията са взели участие над 5000 възрастни хора. Учените констатирали, че колкото е по-висока концентрацията на гликиран хемоглобин, който отразява средното ниво на съдържанието на захар в кръвта, толкова по-бързо се наблюдава понижаване на висшата мозъчна дейност.

Специалистите анализирали 10-годишен период, като отчитали холестерола, индекса на телесната маса, психическото състояние , хроническите заболявания, семейното положение и други характеристики.

Последвайте канала на

БТА
2247 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Румен

2018.01.29 | 19:05

2
Не открих нищо ново,което да е установено от това изследване.Мозъкът се храни единствено и само с глюкоза,но не като му я поднасяш като пюре-без инсулин.Това го пише във всеки учебник по диабетология.Грешни пари за стъкмистика.
Гост

2018.01.29 | 09:14

1
Всичко вреди не яжте бе хора. Умрете гладни

Добави коментар

Водещи новини