Израелският премиер очаква спорният полски законопроект да бъде променен

  • 28 януари 2018 20:09

  • 2788
  • 5
Израелският премиер очаква спорният полски законопроект да бъде променен
© Getty Images/Guliver

Израелският премиер Бенямин Нетаняху заяви днес, че очаква Полша да промени предложения законопроект, който би криминализирал обвиняването на полската нация за престъпления, извършени по време на Холокоста, а израелското външно министерство извика полски дипломат, за да изрази недоволството си, предаде Асошиейтед прес.

Нетаняху заяви на седмичното заседание на кабинета, че Израел не толерира изопачаването на истината, пренаписването на историята и отричането на Холокоста, а министерството на външните работи извика заместник-посланика на Полша Пьотр Козловски, за да изрази мнението на Израел за законопроекта. Министерството заяви, че първоначалното приемане на законопроекта от долната камара на полския парламент в навечерието на Международния ден в памет на жертвите на Холокоста е особено изненадващо и злополучно и че се надява текстът да бъде поправен преди окончателното му одобрение (от сената и президента). Законопроектът не спомага за разкриването на историческата истина и може да накърни свободата на изследванията и да осуети дискутирането на историческото послание и наследство на Втората световна война, заяви министерството.

Пред репортери след срещата Козловски заяви, че намерението на предложения текст не е да подправя историята, а да я съхрани, да опази истината за Холокоста и да предотврати изопачаването й.

Полските власти настояха, че няма да отстъпят пред израелските искания.

"Няма да променяме нищо в закона. До гуша ни дойде от обвинения срещу Полша и поляците заради германските престъпления", заяви Беата Мазурек, говорителка на управляващата партия "Право и справедливост".

Марк Вайцман от американския Център "Симон Визентал" нарече законопроекта цинично пренаписване на историята. Според него текстът може да бъде използван срещу оцелели от Холокоста, разказващи личните си преживявания, както и срещу изследователи, преподаватели и всички други, които документират Холокоста. Той призова Полша незабавно да свали законопроекта и да сложи край на всякакви опити за изкривяване на историята на Холокоста за политически цели, пише БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
2788 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
НЕ Е ИМАЛО НИКАКЪВ ХОЛОКОСТ

2018.01.30 | 19:35

5
ТОВА Е ЧИФУТСКА ИЗМАМА. А ЕВРЕИТЕ СА НАЙ ГОЛЕМИТЕ РАСИСТИ ВЪВ СВЕТА.

2018.01.29 | 13:01

4
Само седесарите в Полша са виновни, поляците са с Русия.
Поляците са

2018.01.29 | 13:00

3
антисемити наравно с германците,ако не и свише! Сигурно си имат причини,но антисемитизмът,умерената им германофобия и лютата им русофобия са исторически факт.Бог с ними..
????

2018.01.29 | 10:36

2
някои ще отговори ли защо хазарите приели фашивата книга талмуд за тяхна религия толкова много приличат на европеиските народи почти идентични на външен вид да не би да имат еднакъв корен ?

2018.01.28 | 22:49

1
.!.

Добави коментар

Водещи новини