Пучдемон поиска съдът да му позволи да е в парламента при гласуване на кандидатурата му за лидер

  • 28 януари 2018 15:38

  • 1434
  • 1
Пучдемон поиска съдът да му позволи да е в парламента при гласуване на кандидатурата му за лидер
© Getty Images/Guliver

Каталунският лидер в изгнание Карлес Пучдемон се е обърнал към испанския Върховен съд с искане да му бъде разрешено да присъства на сесията на парламента на автономната област Каталуния, където сепаратистите се надяват да го преизберат за президент, предаде ДПА.

Вчера Върховният съд в Мадрид забрани той да бъде избран за каталунски лидер, ако не присъства лично на парламентарното заседание във вторник. Ако обаче реши да се върне в Испания от Белгия, където избяга през октомври заради решението му да обяви независимост на Каталуния в нарушение на испанското законодателство, той може да бъде арестуван още при влизането си в страната.

За решението на Пучдемон да се обърне към съда с искане да бъде допуснат на парламентарното заседание в Барселона е съобщил неговият заместник Хосеп Рул.

Вчерашното заседание на Върховния съд, свикано по искане на правителството в Мадрид, взе решението си за Пучдемон след 8-часови дебати. Правителството на премиера Мариано Рахой оспори пред съда самото повторно номиниране на Пучдемон за нов лидер от каталунския парламент, избран след вота в края на декември. Това искане обаче постигна само частичен успех. Стигна се до юридически компромисно решение - кандидатурата на Пучдемон не е изцяло незаконна, но бе поставено условие за неговото присъствие в страната.

Според ДПА не е съвсем ясно какво точно иска Пучдемон сега: временно снемане на обвиненията срещу него, т.е. право да се завърне без да бъде обвинен, или повторен опит за виртуална кандидатура - т.е. от дистанция, по интернет. Рул не даде пояснение по казуса. Той не отговори и на въпроса дали Пучдемон ще се завърне, ако искането му за специално разрешение бъде отхвърлено, пише БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1434 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2018.01.29 | 12:23

1
Националните предатели, като този- в затвора! Някога бай Тошето искаше да ни прави 16- та република на колоса на глинени крака СССР! Това също е предателство!

Добави коментар

Водещи новини