Германският президент пристига на посещение в Йордания и Ливан

  • 27 януари 2018 09:17

  • 1338
  • 1
Германският президент пристига на посещение в Йордания и Ливан
© Getty Images/Guliver

Германският президент Франк-Валтер Щайнмайер започва четиридневна обиколка в Близкия изток, по време на която ще разговаря с политическите лидери на Йордания и Ливан и ще посети германските войници, базирани в района, предаде ДПА.

Президентът, придружаван от съпругата си Елке Бюденбендер, ще посети също бежански лагер. Щайнмайер е първият германски държавен глава на визита в Ливан от 120 години, макар че като външен министър той е бил в Йордания седем пъти, а в Ливан - шест.
Основни теми в дискусиите ще са сирийската война и предизвиканата от нея бежанска вълна, Близкоизточният конфликт като цяло и ислямисткият тероризъм, посочи канцеларията на Щайнмайер в Берлин.

Възможно е да бъде повдигнат и въпросът за износа на германско оръжие в района, породил разгорещени дебати в Германия.
И Йордания, и Ливан се задъхват под бремето на голям брой бежанци от Сирия. По данни на ООН в Ливан сега те са около един милион, а в Йордания - над 600 000.

Утре Щайнмайер ще се срещне в Аман с йорданския крал Абдула и кралица Рания. В понеделник той ще посети въздушна база Азрак, където около 300 германски войници наред с четири разузнавателни самолета "Торнадо" и самолет-цистерна подпомагат борбата срещу групировката "Ислямска държава".

Германия премести военните си от турската база "Инджирлик", след като Анкара многократно възпрепятства достъпа на германски парламентаристи до тях.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
1338 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
ivanov

2018.01.27 | 13:05

1
dart gey, evro gey

Добави коментар

Водещи новини