Здравната каса отново въвежда индикативни стойности в някои дейности

  • 26 януари 2018 14:09

  • 2278
  • 0
Здравната каса отново въвежда индикативни стойности в някои дейности
© Novini.bg

Ще бъдат въведени отново индикативни /прогнозни/ стойности в онкологията, лъчелечението, хемодиализата, където се наблюдават най-големи отклонения, особено в разходите. Това каза пред журналисти Жени Начева, председател на Надзорния съвет на НЗОК и заместник-министър на здравеопазването. Тези дейности ще бъдат наблюдавани и подложени на по-строг контрол, подчерта тя и поясни, че индикативните стойности нямат за цел въвеждане на ограничения за пациентите.

По време на заседанието на Надзорния съвет са били разпределени и средствата за болниците за ноември, декември и януари, като сумата варира - 145-152 млн.лв. Приети са и правилата за разпределение на средствата за болниците за първите 4 месеца на тази година, до приемането на Националния рамков договор /НРД/-2018, каза още Начева. По думите й на лечебните заведения за болнична помощ е предоставена възможност до приемане на НРД 2018 при икономии от предишен месец да могат да разходват средствата си през следващия месец.

В коментар за решението на ВАС, засягащо неизплатената на болниците надлимитна дейност през 2015 год, Начева каза, че тогава НЗОК е платила на болниците близо 200 млн.лв. допълнително над предвидената сума. Ако има болница, разполагаща с документи, че не е платена, нека покаже този факт, каза още тя и подчерта, че 2015 год. е приключила без просрочени задължения към болниците.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
2278 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини