Защо за БТВ "всички гледни точки" стана "силата да бъдеш информиран"?

  • 26 януари 2018 11:33

  • 2413
  • 1
Защо за БТВ "всички гледни точки" стана "силата да бъдеш информиран"?
© Булфото (архив)

"- Журналистиката в БиТиВи ще бъде без натиск, цензура и автоцензура". Това казахте преди около месец на представяне пред рекламната общност. Какъв натиск е имало в БиТиВи и какво се промени откакто поехте новините?

- Предпочитам да не дискутирам това. Ако започна да влизам в детайли, това означава влизане в един обяснителен режим, който е непродуктивен и няма да помогне и за работата на колегите. Но няма нужда да се правим, че не се е случило неотразянането на протеста на "Орлов мост", например.

- Имате предвид зеления протест през лятото на 2012 година?

- Да. Според БиТиВи новините той не съществуваше, поне в първия ден, когато беше блокирано кръстовището и няколко хиляди души излязоха да протестират срещу поправките в Закона за горите. Това за никого не е тайна".

Това е голямата рана, която накара Венелин Петков да поеме новините на БТВ през 2014-а. Разкрива я в интервю за „Дневник“. Дали амбициите му да промени към добро новините на частната телевизия са дали плод – трудно е да се каже. Покрай вълната от протести в деня на откриването на Българското европредседателство се заговори много за отразяването на протестите ЗА и ПРОТИВ изграждането на втори кабинков лифт в Пирин. Тома Белев и организациите около него обвиниха БНТ в тенденциозно отразяване на протеста им. За сметка на това нито веднъж не казаха дума за БТВ. Направиха го от сдружение „Бъдеще за Община Банско“. Те вече входираха в Съвета за електронни медии сигнал за начина, по който бившата телевизия на Мърдок отрази тяхното шествие.

"В Централната емисия на БТВ беше поместено следното отразяване на двете събития: 1. 1ч.08 минута - включване от протеста „Да спасим Пирин“ - Боян Петров - отразяване в 2 минути 2. 1 ч.06 - включване от протеста „Аз искам да карам ски в България“ - 20 секунди - без да се даде думата на протестиращите 3. 1 ч. 05:42 - Репортаж от сутрешния блок. Представяне на двете страни - първо Тома Белев, следва Георги Икономов, отново Тома Белев, Георги Икономов, пак Тома Белев, и пак Георги Икономов. 4. 1 ч. 04 - Включване от протеста „Да спасим Пирин“ от Варна - 30 секунди 5. 27.30 м. - Включване на кадри от протеста „Да спасим Пирин“ - 2 минути кадри“ – това показва мониторингът на сдружението, цитиран в жалбата до СЕМ.

И ако това някак се разми в многото протести и изместването на говоренето за принципи в обществената телевизия, то подопечните на Венелин Петков служители за пореден път дадоха по-особен уклон на стандартна, дори протоколна новина от Европарламента. Само преди дни БТВ Новините загърбиха важните теми, по които говори пред депутатите премиера Борисов, акцентирайки само върху темата за Пирин – малка част от въпросите и темите към него. От Страсбург Десислава Минчева се опита да омаловажи представянето на премиера, заявявайки едва ли не, че е имало малко депутати в залата, когато Борисов е говорил. На последвалата пресконференция на Борисов репортерката продължи с опитите да провокира Борисов, като го попита как се чувства в безпрецедентната ситуация при представянето на приоритетите на нашето европредседателство европейските ни партньори да се занимават с вътрешни проблеми на страната, каквито са корупцията и опазването на природата.

Истината е, че това е съвсем малка част от темите, засегнати при изслушването, а въпросите идваха от леви и зелени - традиционни противници на ЕНП. В това принципно няма нищо укоримо. Проблематично е, когато една от най-големите български телевизии изкарва това като акцент. Тук е моментът да припомним, че възходът на Минчева като кореспондент в европейските институции започна, когато Венелин Петков уволни кореспондента на телевизията за Рим Антоанета Николова. "Решението тя да замине беше взето миналата седмица, след като Антоанета Николова наруши един от основните принципи в журналистиката – обективността. В първоначалната версия на репортажа й за провалената среща между българския и италианския премиер миналата седмица напълно отсъстваше българската позиция по скандала. Позицията, изразена от посланика в Рим Марин Райков, беше записана и веднага след това - публикувана от всички други български медии. Наложи се репортажът на Антоанета Николова за централната емисия да бъде основно преработен заради пропуска й, а позицията на посланик Райков да бъде излъчена от записа на друга телевизия. Последващо интервю на Антоанета Николова с посланик Райков беше излъчено едва в късната емисия в 23,30 ч.", обяснява тогава в писмо Венелин Петков. С други думи - преди четири години Петков е съблюдавал за съразмерното представяне на гледните точки, а днес - това се случва все по-рядко.

Така например, вчера в централната емисия на телевизията бе изместен фокуса и към изслушването на министъра на околната среда и водите Нено Димов. „Тежко изслушване по различни свързани с околната среда теми имаше днес екоминистърът Нено Димов в ресорната комисия на Европейския парламент. Обект на критики станаха както предизвикалия протест план за управление на Пирин, така и вижданията на министъра, че глобалното затопляне е мит.“ Това каза и новинарският сайт на телевизията, загърбвайки пунктуацията и нормалния словоред.

В бързината да създадат скандална новина, загърбвайки основни журналистически принципи и стандарти, подопечните на Венелин Петков бяха на път да пропуснат и каква всъщност бе реалната причина за изслушването на Димов – представяне на приоритетите ни за околната среда по време на Българското европредседателство. И в двата случая – при Борисов и при Димов – човекът, който препредава информацията е Десислава Минчева. В началото на живата си връзка, тя направи дълго въведение за това колко харесвани или не са дадени министри, водейки към трудно изкараната теза, че сред недолюбваните е Димов. Неслучайно и при синхроните на евродепутатите, задаващи провокативни въпроси, материалът бе покрит с ледници, за да не се вижда така отчетливо, че те четат предварително написани въпроси. Материалът на Минчева завършва с позиция на коалиция „За да остане природа в България“, която тя няма как да е получила лично в чужбина. Освен ако темата не е координирана с продуцентите на новини. Остава и друг въпрос - продължава ли Минчева да използва като оператор бившия PR на Иван Костов и ДСБ Найо Тицин? Да се върнем обаче на материала. Във въведението към живата връзка стана ясно, че евродепутатите били „особено критични“ към възгледите на Димов.

Коментари в новинарските емисии на bTV не са рядкост. Нищо, че медията е подписала Етичния кодекс на българските медии, в който се казва „Ще предоставяме на обществото точна и проверена информация и няма преднамерено да скриваме или изопачаваме факти“ и „Ясно ще разграничаваме фактите от коментарите и предположенията“. Ако не министър, а обикновен гражданин попадне в подобна ситуация, почувства се засегнат и потърси правата си – трябва да се обърне към Комисията по журналистическа етика. Само че в нея мнозинството от членовете са близки именно до модерната десница и кръга „Капитал“. Прост преглед – Весислава Антонова от „Капитал“, Александър Кашъмов, Иван Бедров, Ивайло „Нойзи“ Цветков (който дори се обвърза с проекта „Нова република“) и... Гена Трайкова.

 Бившата екранна партньорка и приятелка на Венелин Петков защитава интересите на БТВ в комисията. Неслучайно 90% от сигналите за нарушение на Етичния кодекс от страна на двете частни национални телевизии потъват в небитието. Дори да не говорим за обвързаности назад и напред във времето (Бедров бе водещ и репортер в БТВ, а Нойзи бе канен често в ролята си на „експерт“ точно в изборните студия на телевизията), става ясно, че Венелин Петков си е осигурил стабилно лоби, което му позволява относително безпрепятствено да ръководи новините в каквато си иска посока.

Затова се говори и че в нюзруума на телевизията има журналисти с партийно членство. Но това явно е нормално в телевизия, в която водещи и дори PR-и са кандидати за депутати на „Да, България“. Интересно е дали някога Венелин Петков ще отговори допустимо ли е в БТВ финансиране на журналисти от медиата, когато източниците на финансиране са свързани актуалните теми. Както е точно с екологичния сектор.

Пример за това е Ладислав Цветков. Представян често като фоторепортер на телевизията, от време на време той снима репортажи и прави кратки филми за БТВ Репортерите. А междувременно участва в събития като втория семинар по проекта „За Балкана и Хората“ в град Априлци. Заедно с Десислава Лещарска от „Капитал” изнасят презентация „Как да работим с фотожурналистите“ с общо осем слайда. Това, разбира се, не се случва без заплащане. А подобни активности обикновено са фасадата на многомилионни проекти. В този случай – за 8.5 милиона лева. Вероятно затова Лади (както го наричали колегите му) бе и номиниран за награди от БФ „Биоразнообразие“.

Номинирането за награди и награждаването от различни еко-организации също е част от начините за установяване на трайни и добри връзки с журналистите. Това знае и репортерката, отразяваща най-често екологични теми – Марина Евгениева. Ако преди Венелин Петков екопротести са скривани, то сега изниква друг важен въпрос – пропорционалното, точно и безпристрастно отразяване на новините в ресора трябва ли да пада в жертва на засегнатите преди време еколози? Достатъчно неутрално ли се отразяват различните мнения по темите в ресора?

Тези въпроси отекват със страшна сила и след поредицата материали в новините и публицистиката на БТВ относно приема в детските градини в столицата. БТВ направи разследване по темата, в което бе показан списък с инициали на родители, възползвали се от връзките си, за да бъдат записани децата им „по втория начин“. В списъка липсваше името на един от информаторите им в казуса - Иво Мирчев. Когато с темата се заеха и други медии, се оказа, че активистът на “Да, България” също е записал децата си по “втория начин”. Телевизията гузно мълча няколко дни - точно като в примера на Венелин Петков за скрития протест преди години.

Едва онзи ден новините излязоха с репортаж по темата, в който “си измиват ръцете”, споделяйки гледната точка на Мирчев (който безпрецедентно не бе изписан в плочката нито с професията си, нито като член на “Да, България” - важно за конкретната тема), а фактите от проверката по случая бяха представени като “изводът на Столична община”, пише Блиц.

Впрочем, доста показателно е, че след застъпването на Петков като директор на новините, слоганът им бе сменен от „Всички гледни точки“ на „Силата да бъдеш информиран“ (излязъл синхронно в дните, в които кандидатът на Реформаторския блок Трайчо Трайков пусна слогана за кандидат-президентската си кампания „Силата да бъдеш свободен“). Явно Петков съзнава силата на информацията, но дали не я използва в угода на друг, освен на зрителите? И освен зрителите и медийните анализатори - не си ли задава този въпрос и шефът на канала Флориан Скала?















 


 

Последвайте канала на

Novini.bg
2413 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
иван

2018.02.07 | 15:46

1
значи който не ближе Боко като вас не става ама че сте хубавци!

Добави коментар

Водещи новини