САЩ преговарят с Турция за създаване на зона за сигурност в Северозападна Сирия

  • 25 януари 2018 21:30

  • 2367
  • 3
САЩ преговарят с Турция за създаване на зона за сигурност в Северозападна Сирия
© Gettyimages

Съединените щати преговарят с Турция за създаване на зона за сигурност в Северозападна Сирия, каза днес представител на американското министерство на отбраната, цитиран от Ройтерс.

По-рано през деня турският министър на външните работи Мевлют Чавушоглу заяви, че няма да е правилно да бъде обсъден този въпрос, докато не бъде възстановено доверието между Анкара и Вашингтон.

Генерал-лейтенант Кенет Маккензи, високопоставен представител на Пентагона, обаче даде да се разбере пред журналисти, че САЩ "недвусмислено продължават да преговарят с турците за възможна зона за сигурност".

Вчера турският външен министър заяви, че американският държавен секретар Рекс Тилърсън се е обърнал към него с предложение да бъде създадена 30-километрова зона за сигурност на сирийско-турската граница. Маккензи каза още днес, че турската военна операция срещу кюрдите в анклава Африн не е от полза. Тя вреди на задачата, заради която сме в Сирия - да се борим срещу джихадистката групировка "Ислямска държава", предупреди той.

На същия брифинг говорителката на Пентагона Дана Уайт каза, че се е запознала с медийните твърдения, че Турция иска Съединените щати да изтеглят войниците си от района на северния сирийски град Манбидж. Не зная да има такова предислоциране, коментира лаконично тя.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2367 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
ivanov

2018.01.29 | 01:52

3
amerika 6te izpati yako

2018.01.29 | 01:52

2
Където се намеси САЩ /заради интереси за природни суровини/ настава хаос и анархия. Рано или късно ще си получат заслуженото.
34

2018.01.29 | 01:52

1
zaşto mi iztrihte komentara prodajnitsi

Добави коментар

Водещи новини