В Японско море изчезна кораб с 20 рибари

  • 25 януари 2018 14:48

  • 1900
  • 1
В Японско море изчезна кораб с 20 рибари
© Pixabay

Руски риболовен кораб с 20 души на борда изчезна в четвъртък във водите на Японско море, съобщиха от Министерството по извънредните ситуации. Крайбрежните служби в Приморието загубили връзка с плавателния съд около 5 часа сутринта, когато на него сработил аварийният маяк, пише "Монитор".

Последният сигнал от кораба „Изток“ дошъл от точка, намираща се на 200 км южно от нос Гамов. По данни на Интерфакс плавателният съд е прикрепен към сахалинския порт Невелск и негов собственик е компанията „ДВ флот“. Източник на агенцията уточнява, че всички членове на екипажа са руснаци. Корабът следвал по маршрута от порт Донгхе в сахалинското пристанище Холмск. Към мястото на подадения сигнал веднага се отправи патрулен граничен кораб на руската брегова охрана, в района на излетя и вертолет Ми-8 на Харабовския авиационно-спасителен център, посочват агенциите. След като хеликоптерът не открил следи от кораба се върнал да зареди във Владивосток, уточнява РИА Новости.

Първоначално се появи информация, че в района на операцията по издирване на „Изток“ са били открити две спасителни жилетки и битови отпадъци, но по-късно администрацията на Сахалинска област опроверга тези съобщения. Спасителната операция е затруднена от климатичните условия в района, където е студено, духа силен вятър със скорост 15-20 метра в секунда, а височината на вълните достига 5 метра. Прогнозите сочат, че лошото време ще се съхрани поне още едно денонощие. Въпреки това екипите не губят надежда да открият оцелели рибари. Специалисти отбелязват, че в района на изчезване на кораба корабоплаването е оживено, което увеличава шансовете за благоприятен изход.

По случая е образувано наказателно дело за „нарушаване правилата за безопасност на движението е експлоатацията на морския транспорт, довело по невнимание до смъртта на две и повече лица“, уточнява РИА Новости.

Последвайте канала на

Novini.bg
1900 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2018.01.25 | 15:09

1
А коритото колко годишно е , да не е връстник на ВОСР ?

Добави коментар

Водещи новини