Медия: САЩ се опасяват от споразумение между Русия и Турция

  • 23 януари 2018 09:12

  • 4405
  • 21
Медия: САЩ се опасяват от споразумение между Русия и Турция
© gettyimages (архив)

Въпреки декларираното преди пет месеца от президента на САЩ Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския сближаване между Вашингтон и Анкара, Турция предприе настъпление срещу сирийските кюрди, които са най-близките съюзници на Америка в борбата й срещу Ислямска държава (ИД), пише в. "Ню Йорк таймс".

Турската офанзива, извършена въпреки протестите на САЩ, бележи опасна нова фаза в отношенията между двете страни от НАТО - техните интереси влизат в пряк конфликт на бойното поле. Освен това тя показва до каква степен Америка е загубила влиянието си в Сирия, където основната й цел беше да срази ислямистките бунтовници.

Значението, което Турция придава на Сирия, може да означава поражение за САЩ, пише британският в. "Гардиън" и отбелязва, че западните страни не могат да си позволят да загубят Анкара като противовес на налагания от Русия мир. САЩ, Великобритания и Франция отправиха силни критики срещу турското нашествие в Северна Сирия, но трите страни проявяват нежелание да поискат от Турция, която е техен съюзник в НАТО, да се изтегли и призовават да ограничи жертвите до минимум. Това вероятно означава, че Анкара може да продължи опита си да прогони сирийските кюрди от Африн.

Проблемът на западните страни е, че ако развръзката на конфликта в Сирия може вече да наближава, те не могат да си позволят да загубят дипломатическата подкрепа на Турция. Анкара се смята за жизненоважен противовес на налагания от Русия мир. Притесненията на Анкара за сирийските кюрди по границата й може да подтикнат турския президент Реджеп ЕрдоганРеджеп ЕрдоганРеджеп Тайип Ердоган - турски политик и премиер. Роден на 26  февруари 1954 г. в Истанбул. Завършва да сключи споразумение с Москва и Дамаск. Това би означавало дипломатическо поражение за САЩ само седмица след като правителството на президента Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския се ангажира с политическо решение, включващо сваляне на Башар Асад и прогонване на водените от Иран милиции.

Речта на Рекс Тилърсън, с която бе поет този ангажимент, беше повратна точка, която остана недооценена в Европа, отбелязва в. "Гардиън". Тя беше подложена на критики, защото ясно показа стремежите на САЩ, но не и възможни средства за натиск, с които западните страни да убедят Москва да изостави Асад. Средствата за натиск, с които разполагат западните страни, ще бъдат сериозно отслабени, ако не разполагат с подкрепата на Анкара. Ако вместо това Турция застане на страната на Русия, Москва ще може да наложи своето политическо решение на преговорите в Сочи, планирани за 29 и 30 януари.

Събитията от последните няколко дни показват, че Русия и Турция може да са близо до сключване на споразумение. Турски висши военни посетиха Москва преди инвазията в Сирия, за да получат гаранции, че руската бойна авиация няма да нападне техни сили. Очертанията на споразумение са ясни - Анкара подкрепя руския мирен процес, а Москва мълчаливо приема турските стремежи за отслабване на кюрдите по границите.

САЩ могат да кажат, че са толерирали завземането на територия от кюрдите в Северна Сирия, докато кюрдските милиции в Сирийските демократични сили са били необходими за победа над Ислямска държава. Сега, след като тази битка е спечелена, приоритетът за Вашингтон е да спре влошаването на отношенията си с Турция. Ако това означава Анкара да завземе временно територии в разпокъсаната Сирия, така да бъде, пише "Гардиън".

Последвайте канала на

БТА
4405 21

Свързани новини

Коментари 21

Добави коментар

2018.02.27 | 23:53

21
Русия им разказа играта.
Тръмп

2018.01.30 | 09:22

6
Няма да бъде за дълго! ИДАТ НОВИТЕ МИ СУПЕР-САМОЛЕТОНОСАЧИ!
СЛАВА НА САЩ ЧЕ НИ ОСВОБОДИ ОТ сесесере

2018.02.27 | 23:52

20
ПИЯНИЦИ И ТУРЦИ НЕ ИСКАМЕ САМО НАТО И ЕС
СЛАВА НА САЩ ЧЕ НИ ОСВОБОДИ ОТ сесесере

2018.02.27 | 23:52

19
ПИЯНИЦИ И ТУРЦИ НЕ ИСКАМЕ САМО НАТО И ЕС
оня с коня

2018.02.27 | 23:52

17
Писна ми тези американци да си врат носа навсякъде. Какви американски интереси могат да имат на хиляди километри от границата им. Няма по-голяма чума от соросоидните американци. Плюете по комунизма макар че е отминал, но американската демокрация е много по голямао зло.
яно с янок

2018.02.27 | 23:52

18
дъ тъ еВа в съединитела смешен долен .На всяка манджа мирудия.Вече взе да дразниш.

2018.02.27 | 23:51

16
Русия-Турция = диктаторски държави! САЩ моля разтурете дикатурите в тези две диктатури, благодаря!!

2018.02.27 | 23:51

15
Русия беше против съединението ни, нищо чудно един ден русия и турция да се опитат да поделят святата ни република!
Демократ

2018.02.27 | 23:50

14
Нормално е диктаторите да се подкрепят, изчезващ вид са, страх ги е...усещат че идва ново време :)))
Крум Усаински-Крупник

2018.02.09 | 15:43

13
Цървули!!!Американците ще смачкат Турция,Руслямистан,Иран и Гнусният Плъх Асад!!!Неизбежно е!!!Вестникарчетата може да си пишат каквото искат,но ще стане каквото искат САЩ!!!Реджеп е бита карта,след като се заигра с Плешивата Кремълска Ханъма-Путарана Гьозел!!!
кмета на Крупник

2018.01.26 | 18:34

4
Круме, комуняга побъркан..! Прибирай се на село, че прасетата ти умират от глад и за малко да изядат баща ти, ненормалнико ! Демокрацията не е за теб, ти си си червен от малък, партията те е откърмила, забрави ли..!?
Крум Усаински-Крупник

2018.01.26 | 18:34

3
Цървули!!!Жалък опит да се хвърли кал,върху доброто ми име!!!Прасетата ми са по-добре от всякога!!!Освен това съм закърмен с идеите на Демокрацията още от малък и винаги съм бил Патриот и Антикомунист!!!
СЛАВА НА САЩ ЧЕ НИ ОСВОБОДИ ОТ сесесере

2018.01.31 | 14:10

12
БЪЛГАРИТЕ МРАЗИМ И ТУРЦИ И ПИЯНИ БЛЯДОВЕ САМО НАТО И ЕС хохохохохохохохохоохохо
БЪЛГАРИТЕ НАПРАВИХА СВОЯ ИЗБОР -НАТО и ЕС

2018.01.31 | 14:10

11
БЪЛГАРИТЕ МРАЗИМ И ТУРЦИ И ПИЯНИ БЛЯДОВЕ САМО НАТО И ЕС хохохохохохохохохоохохо

Добави коментар

Водещи новини