БЛС иска всеки да плаща пълния размер на таксата при лекар и да иска компенсация от социалното минис

  • 22 януари 2018 15:23

  • 11226
  • 5
БЛС иска всеки да плаща пълния размер на таксата при лекар и да иска компенсация от социалното минис
© Pixabay

Всеки пациент, получил медицинска помощ от лекар в извънболничната помощ, да заплаща пълния размер на потребителската такса, а след това при нужда да иска пълното или частичното й възстановяване от службите на Министерството на труда и социалната политика.

Това предлагат от Българския лекарски съюз в писмо до министъра на здравеопазването и до управителя на НЗОК. За целта е необходимо министърът на здравеопазването да поеме законодателна инициатива. От БЛС посочват, че потребителската такса отново трябва да бъде обвързана с размера на минималната работна заплата.

Целта на това предложение е принципно решаване на проблема с отчитането на сумите от потребителската такса, допълват в писмото си от съсловната организация и припомнят, че плащането на тази такса има и възпиращ ефект - ограничаване на ненужното ползване на здравната система.

В писмото на БЛС се казва още, че личните лекари нямат техническа готовност за новия начин на отчитане пред НЗОК, според който те трябва да описват и номера на издадения касов бон. От организацията настояват срокът за влизането в сила на новото отчитане да бъде променен и посочват още, че такъв начин на отчитане ще доведе до забавяне в медицинското обслужване на пациентите.

Последвайте канала на

11226 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар

2018.02.12 | 14:16

5
БЛС ГОВОРИ ГЛУПОСТИ

2018.02.12 | 14:16

4
По добре искайте ВСИЧКИ ШУШУМИГИ от държавната ясла да заплащат от собствения си джоб здравните си и социални осигуровки върху реалните си доходи!!!
Орхидея

2018.01.24 | 12:29

3
Браво, бе - умни политици!!!! Само за това не сте накарали хората да обикалят от инстанция на инстанция. Какво ли ме очудва?! Гледа се от къде да се изкопчат още и още пари от достатъчно оглазгания и обеднял народ. Защото доста от работещите хора ще се откажат да обикалят бюрокр
Коста

2018.01.23 | 13:00

2
Ех, мечти!Всеки месец искат от майки и деца, от пенсионери, от социално слаби и т.н, само не поискаха по големи такси и вноски в НЗОК за богатите изедници и душмани на народа!
toi

2018.01.22 | 19:57

1
явно отново средностатистическият българин нищо не е разбрал, особено г-жа Александрова! Става въпрос НЕ за НЕиздаване на касов бон, а за НЕ поемане на допълнителна бумащина по описването му в отделен регистър, при положение че си има касов апарат с фискална памет, свързан

Добави коментар

Водещи новини